fbpx
Таг: ДПМ

таг: ДПМ

Во 2021 година Македонија одбележа јубилејни 100 години од раѓањето на Блаже Конески

На 19 декември, 1921 година е роден најистакнатиот македонски книжевник, поет, академик, лингвист и основоположник на современиот македонски литературен јазик, Блаже Конески. Годината што изминува беше година проследна со низа настани во кои професори, филозофи, лингвисти, уметници, сликари, музичари и сите останати интелектуалци оддадоа почит врз неговото творештво коешто остави трага. Програмата за стогодишнината од неговото раѓање ја одбележа 2021...

Друштвото на писателите на Македонија слави 70 години постоење

Друштвото на писателите на Македонија одбележува 70 години постоење. Формирано е на денешен ден во 1947 година. Седумте децении постоење ДПМ, ќе ги одбележи со свечен собир кој ќе се одржи во четврток, на 16 февруари, од 12 часот. На свеченоста во четврток ќе бидат врачени наградите „Ацо Шопов“, „Стале Попов“, „Димитар Митрев“ и „Ванчо Николески“ за најуспешни книжевни...

Врачување на наградите за најуспешни книжевни остварувања во 2014 година

Друштвото на писателите на Македонија денеска ќе ги додели годишните награди за најуспешните книжевни остварувања објавени во 2014 година. Наградата „Ацо Шопов“ за најдобра поетска книга ќе ја добие Радован Павловски, наградата „Стале Попов“ за најуспешна прозна книга ќе му биде врачена на Божин Павловски, а Георги Сталев ќе ја добие наградата „Димитар Митрев“ за најдобра книга критики. Наградата „Ванчо Николески“ за...

80 книги пристигнале на конкурсот на ДПМ

80 дела пристигнале на конкурсот за традиционалните награди на Друштвото на писатели на Македонија. Книгите конкурираат за наградите „Ацо Шопов“ за поезија, „Стале Попов“ за проза, „Димитар Митрев“ за критика и есеистика, „Ванчо Николески“ за книга за деца и „Мостови“ за најдобра книга напишана на еден од јазиците на националностите. Книгите, според конкурсот, треба да бидат доставени до крајот на овој...

В среда, во ДПМ ќе одбележи 80-годишнина од раѓањето на Петре М. Андреески

В среда, во 12 часот, Друштвото на писателите на Македонија ќе ја одбележи 80-годишнината од раѓањето на големиот македонски писател, Петре М. Андреевски. За неговото творештво ќе зборува поетот, литературен критичар и есеист Раде Силјан, претседател на Собранието на ДПМ. Стихови од култната стихозбирка „Дениција“ ќе кажуваат артистот Борче Начев и Александра Велинова. Петре М. Андреевски (1934 – 2006) е претставник...

Списанието „Стожер“ на веб-страницата на ДПМ

Новиот број на книжевната ревија „Стожер“ е поставен на веб-страницата на Друштвото на писателите на Македонија, www.dpm-pisateli.mk. „Со ова, љубителите на литературата го добиваат во електронска форма 119. број на книжевниот гласник на Друштвото на писатели на Македонија, кој располага со богати содржини од областа на поезијата, прозата, критиката, есеистиката и книжевната наука“, соопштија од ДПМ. Застапени се прилози од домашни...

„Потрага“ на Андријана Коровешовска победи на конкурсот за млади поети

Песната „Потрага“ на Андријана Коровешовска ја доби првата награда  на конкурсот за млади поети што го распиша Агенцијата за млади и спорт на Република Мекедонија, во соработка со Друштвото на писатели на Македонија (ДПМ). Од 86 пристигнати песни од млади поети на возраст од 15 до 29 години, жири-комисијата, во состав Вера Чејковска, Кочо Топузовски и Миле Јовановски, ги објави...

ЗНМ: Новинари против нивна волја задржани во претпријатието „Комунална хигиена – Скопје“

Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) ја осудува постапката на службеници од секторот за односи со јавност и од обезбедувањето на „Комунална хигиена – Скопје“ кои, како што се...