Американскиот Стејт департмент ја поздрави пресудата на Хашкиот трибунал со која денеска Радован Караџиќ беше прогласен за виновен за геноцидот во Сребреница и за опсадата на Сараево и му се досуди 40 години затвор.

– Првостепената пресуда, со која Караџиќ е осуден на 40 години и е прогласен за виновен за Сребреница и за злосторство против човештвото, претставува чекор кон затворање на болното поглавје на судирите во поранешна Југославија – изјави портпаролот на Стејт департментот, Марк Тонер.

Тој додаде дека САД ги повикуваат членките на меѓународната заедница да соработуваат со Хашкиот трибунал и да ги почитуваат неговите одлуки.