Специјалното јавно обвинителство вчера и денеска се обидува да провери и да утврди дали системите за прислушување, кои се активни во Управата за безбедност и контраразузнавање (УБК), и понатаму се злоупотребуваат, односно се користат за незаконско следење на комуникациите.

Двата судски налози со кои СЈО влезе во УБК се однесуваат на документацијата и на книгата со евиденции за судски налози за спроведување посебни истражни мерки (ПИМ) и за увид во новиот систем за следење комуникации, инсталиран и ставен во употреба во март минатата година.

Системите од нелегалното прислушување од кое произлегоа „бомбите“ на опозицијата се веќе уништени и СЈО за ова веќе ја води истражната постапка „Тврдина“.

– Станува збор за нов систем, кој е во употреба во Управата за безбедност и контраразузнавање (УБК) официјално од март 2015 година. Со оглед дека нашиот мандант се протега подолго од тоа, ние мораме да го покриеме и тој период, што го подразбира новиот систем за следење на комуникации. Во врска со тоа што системите претходно се уништетни, не можеме ништо. Сега гледаме дали во периодот што преостанува се настанати злоупотреби или не се настанати злоупотреби на тој систем што е во употреба. Како што кажав, станува збор за предистражна постапка за која овие податоци ни се неопходни – изјави денеска обвинителката на СЈО, Ленче Ристоска.

Обвинителите на СЈО, на чело со специјалната обвинителка, Катица Јанева, кои веќе 24 часа се во УБК, се интересираат за следењето на комуникациите од март до 31 декември 2015 година и дали тие следења се покриени со судски налози или, пак, во тој период имало незаконски прислушувања.