Вчера беше објавено формирањето на новото граѓанско движење „Стоп операција Сорос“, чија кратенка, односно акроним е идентичен со интернационалниот Морзеов сигнал за тревога и за помош при несреќа – СОС (три точки, три цртички и три точки).

Целта на движењето, како што велат основачите, Цветин Чилиманов, Никола Србов и Ненад Мирчевски, е „да се иницира и да се даде придонес во процесот на десоросоизацијата во Република Македонија“, што пред еден месец ја најави лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски.

Инаку, интернациолниот повик за помош СОС, во популарна употреба се врзува со фразите „Save Our Ship“ (Спасете го нашиот брод), „Send Out Succour“ (Испратете обезбедување), „Save Our Soul“ (Спасете ни ги душите), „Save Our Skins“ (Спасете ни ја кожата)…

Според „Википедија“, интернационалниот сигнал за помош првпат е усвоен од германската влада на 1 април 1905 година, во рамките на нивата радио-регулатива, а следната година е прифатен како стандарден меѓународен повик со потпишувањето на Втората меѓународна радиотелеграфска конвенција на 3 ноември 1906 година. Таа стапува на сила на 1 јули 1908 година. СОС останува на сила до 1999 година кога е заменет со Глобалниот поморски систем за безбедност и за тревожење, но и понатаму важи и се препознава како визуелен сигнал за помош при несреќа.

СОС-сиганалот за помош при несреќа се состои од три точки, три цртички и три точки, сите испишани заедно без простор меѓу знаците (буквите), што ги симболизираат.

„Стоп операција Сорос“ емитуван со скратеницата, односно акронимот СОС звучи вака:

Инаку, граѓанското движење, покрај присвојувањето на сигналот за помош – СОС, својата мисија ќе ја води по максимата „Не прашувај што државата направила за тебе, туку што ти си направил за државата“.

Станува збор за славната реченица кажана од претседателот на САД, Џон Фицџералд Кенеди, за време на неговиот инаугуративен говор за претседател во 1963 година.