24,8 милиони евра ќе се инвестираат во Проектот за енергетска ефикасност на македонските студентски домови. Со претстојниот зафат ќе се изврши промена на крововите, прозорците и вратите, изведба на нова фасада, поставување на нови грејни тела и промена на електричната инсталација во седум студентски домови низ земјава. Станува збор за кредит во висина од 20 милиони евра од германската КфВ банка, додека од ЕУ преку Регионалната програма за енергетска ефикасност се обезбедени неповратни средства од 4,8 милиони евра.

Договорот за подигање на грантот од германската КфВ банка беше потпишан денес од страна на министерката за финансии Нина Ангеловска, министерот за образование и наука Арбер Адеми и директорот за енергија и мобилност во КфВ банката Пабло Обрадор. Со проектот ќе биде опфатена реконструкцијата на студентските домови: Народен херој Орде Чопела – Прилеп, Кочо Рацин – Битола, Никола Карев – Охрид, Браќа Миладиновци – Штип, Томе Серафимовски Сениќ – Скопје, Пелагонија – Скопје и Кузман Јосифовски Питу – Скопје.

Директорот за енергија и мобилност на КфВ Пабло Обрадор на денешната прес – конференција спомена дека преку Проектот за енергетска ефикасност на студентските домови ќе се намали годишната потрошувачка на енергија кај овие објекти за околу 40 отсто, што пак ќе ја намали емисијата на јаглерод диоксид за околу 2.400 тони годишно. 

Според податоците од Националната програма за енергетска ефикасност, во нашата земја се регистрирани вкупно 2.441 јавни објекти. Кај најголем дел од нив не се имплементирани никакви мерки за енергетска ефикасност, што доведува до голема потрошувачка на енергија кај овие објекти и загадување на воздухот поради користењето на грејни тела на дрва, нафта и слични горива во зимскиот период.

Покрај со овој кредит за енергетска обнова на студентските домови, актуелната влада со кредит од Светска банка планира да изврши дополнителна реконструкција на околу 100 јавни објекти низ целата земја во периодот до 2025 година. Македонија е една од ретките европски земји што нема донесено Закон за енергетска ефикасност, ниту пак има формирано национален Фонд за енергетска ефикасност.