fbpx
Таг: јавни објекти

таг: јавни објекти

„Шанса за Центар“ мапираше јавни објекти како загадувачи, само во Скопје се повеќе од 100

Граѓанската иницијатива „Шанса за Центар“ мапираше јавни објекти низ целата земја на нивната мапа на загадувачи. Само во Скопје пронашле повеќе од 100 јавни објекти кои го загадуваат воздухот со користење на нафта и мазут, иако во главниот град има централно парно греење. Од „Шанса за Центар“ потенцираат дека ако не сакаме да дишеме воздух кој светските медиуми го опишуваат...

Мета факт: Фондот за енергетска ефикасност допрва ќе се формира, иако одамна се ветува

Формирање на Фонд за енергетска ефикасност веќе неколку години наназад се ветува од страна на Владата, но активностите за неговото основање до денешен ден не се завршени. Во Програмата на Владата за периодот 2022-2024 година е ветено дека овој фонд ќе се формира со грант средства на Светска банка, но активностите за исполнување на ова ветување сè уште се...

Со 85 милиони евра од странски фондови ќе имплементираме енергетска ефикасност во земјава (инфографик)

Македонската влада и локалните самоуправи во наредниов период ќе имаат на располагање околу 85 милиони евра обезбедени од странство за имплементација на мерките за енергетска ефикасност во земјава. Станува збор за покрупни проекти на национално ниво за коишто се издвоени позначајни финансиски средства, при што дел од нив веќе се во фаза на реализација, а дел сè уште се...

До 2040 година ќе ни требаат 1,5 милијарди евра за енергетска ефикасност на зградите (инфографик)

На Македонија ќе ѝ бидат потребни минимум 1,5 милијарди евра до 2040 година за реконструкција на постојните станбени, комерцијални и јавни објекти за спроведување на мерките за енергетска ефикасност, укажува најновата „Стратегија за развој на енергетиката во Република Северна Македонија до 2040 година“. Во Стратегијата се наведени три сценарија за периодот до 2040 година - референтно, умерена транзиција и зелено,...

Седум студентски домови ќе штедат енергија и помалку ќе загадуваат од греењето

24,8 милиони евра ќе се инвестираат во Проектот за енергетска ефикасност на македонските студентски домови. Со претстојниот зафат ќе се изврши промена на крововите, прозорците и вратите, изведба на нова фасада, поставување на нови грејни тела и промена на електричната инсталација во седум студентски домови низ земјава. Станува збор за кредит во висина од 20 милиони евра од германската...

Без Фонд за енергетска ефикасност и инвестиции, ќе нема намалување на аерозагадувањето

Македонската влада догодина треба да започне со користење на 25 милиони евра кредит од Светската банка со кој е предвидено до 2025 година да се изврши реновирање на околу 100 јавни објекти на локално и централно ниво преку примена на мерките за енергетска ефикасност. Од Министерството за финансии за „Мета.мк“ велат преку проектот за енергетска ефикасност во јавниот сектор...

Засилено полициско обезбедување пред седницата на каталонскиот парламент

Полицијата денеска ги обезбедува јавните објекти и затворениот парк околу каталонскиот парламент во Барселона, каде треба да се одржи дебата и гласање за деклрацијата за независност на Каталонија, јавуваат светските агенции. Каталонскиот претседател, Карлес Пучдемон, не ја открива содржината на пораката што ќе ја упати на пленарната седница на парламентот, закажана за денеска во 18 часот. Политичарите кои се за независност на...

Саемот за мебел ќе се одржи од 22 до 27 март

Меѓународниот саем за мебел ќе се одржи од 22 до 27 март на Скопски саем. На саемот ќе учествуваат 400 странски и домашни изложувачи, кои ќе понудат 10.000 производи што ќе бидат изложени во 11 саемски хали. - На саемот ќе може да се најде опрема за домаќинства и за јавни објекти, репроматеријали и машини за индустријата за мебел - информираше оперативниот директор...

Опрема за безжичен и безбеден пристап до дигитални образовни ресурси за 40 училишта

Четириесет основни училишта во државата добиваат современа опрема за безжичен и безбеден пристап до дигитални образовни ресурси. Опремата е набавена преку проектот на Министерството за образование и наука за...