Грчкиот центар за контрола и за превенција на болести соопшти дека во Грција е потврден првиот случај на човек заразен со вирусот на западнонилската треска. Во минатата година и во 2015 година во Грција немало случаи на заболени луѓе.

Станува збор за лице кое живее во земјоделската област Арголида, на Пелопонез.

Од Центарот за контрола и превенција соопштија дека не е можно да се предвиди каде може да се појави вирусот, советувајќи ги жителите и туристите да се заштитат од комарци, кои ја пренесуваат болеста. Во Грција западно-нилската треска првпат се појави во 2010 година, кога заболеа 262 лица, од кои 35 починаа.