Мировните преговори со Револуционерните вооружени сили на Колумбија во Хавана се суспендирани од колумбискиот претседател Хуан Мануел Сантос. Преговорите почнаа по грабнувањето на воениот генерал, со што се доведени во прашање напорите за крај на 50-годишната војна.

Генералот Рубен Дариј Алсате, кој е командант на новофоримираните специјални сили „Титан“, вчера беше грабнат од припадници на силите, заедно со уште еден воен службеник и со еден цивил.

Како што потврди колумбискиот министер за одбрана Хуан Карлос Пинсон, Алсате бил грабнат по излегување од брод на река во близина на градот Куибдо. Од Револуционерните вооружени сили на Колумбија не го коментираа грабнувањето.