Околу 400 туристи од Македонија, кои за првомајските празници со седум автобуси заминале во Истанбул, биле задржани во два хотели бидејќи туристичката агенција што го организирала патувањето не платила за престојот, пренесува „Утрински“, повикувајќи се на информации од патниците.

Според информациите на весникот, на патниците во Истанбул не им било дозволено да се вратат во Македонија бидејќи сопственикот на туристичката агенција што го организирала патувањето не платил за престојот.

Дел од патниците за весникот рекле дека сопственикот на агенцијата бил приведен од истанбулската полиција и дека нивното враќање во Македонија зависело од тоа дали ќе бидат намирени трошоците за престојот.

За целиот случај тие го информирале конзулот на Македонија во Истанбул.