Блиски роднини на Никола Кузмановски, обвинет за убиството на медицинската сестра Дијана Здравковска, кое се случи на 9 јануари годинава на Детската клиника во Скопје, на денешното продолжението на судењето сведочеа дека Кузмановски бил жртва на семејно насилство, пренесува порталот „Академик“.

На денешното рочиште прва сведочела братучетка на Кузмановски, која изјавила дека тој и неговата мајка секојдневно биле малтретирани од неговиот татко, кој бил алкохоличар.

„Живееме куќа до куќа со Никола, во ист двор. Откако паметам, кога имав четири или пет години, татко му ги малтретираше. Немаше мир во таа куќа, заедно со Никола сме ја бранеле мајка му. Сите сме биле сведоци, но само тој знаеше како им е“, рекла таа, пренесува „Академик“.

Втор сведок бил братучед на Кузмановски, кој ги потврдил претходните наводи.

Како што пренесува порталот, судењето ќе продолжи на 27 јануари следната година, кога како сведок треба да се појави полицискиот службеник, кој го убедил обвинeтиот да не си го одземе животот по убиството на Здравковска.

Според обвинението, смртта на Дијана Здравковска, која била бремена и во брак со друго лице, настапила насилно, со задушување сторено од Кузмановски. Во обвинителниот акт се наведува дека тој делото го извршил по претходна вербална расправија.