Ниската температура во Тетово предизвикува дефекти во градската водоводна мрежа и прекини во водоснабдувањето. Од тетовската работна единица на „Водовод и канализација“ велат дека нивни екипи интервенираат по десетина пати дневно на водоводната мрежа.

– Поради ниската температура, дефекти најчесто се јавуваат кај вентилите и кај водомерите, граѓаните реагираат, но што да правиме, не сме моќни наеднаш сè да санираме. Сега малку состојбата е подобра, но сепак би апелирал граѓаните да ги заштитат своите водоводни шахти за да не замрзнат. Да не ги оставаат отворени шахтите или некако да ги покријат – изјави раководителот на ЈП „Водовод и канализација Тетово“, Самедин Абедини.

Од јавното претпријатие велат дека издашноста на изворите од кои градот Тетово се снабдува со вода за пиење е на граница на потребите за вода за пиење.

– Постојано ја следиме состојбата, изворите имаат тренд на намалување. Нивната издашност изнесува околу 330 литри вода во секунда, што е на граница на потребите за вода за градот Тетово. Издашноста до април ќе се намалува. Засега нема рестрикции на водата за пиење, но апелираме граѓаните рационално да ја користат – вели Абедини.