Министерот за надворешни работи на Руската федерација, Сергеј Лавров, изјави дека Москва не е против новото име на Македонија, туку има сомнеж околу легитимноста на целиот процес, пренесува агенцијата „Спутник.

– Ние не сме против името што се појави на крај. Ние се прашуваме колку овој процес е легитимен и колку е условен со намерата да се постигне консензус меѓу Скопје и Грција или пак, е предизвикан со намерата на САД, сите балкански земји колку што е можно побрзо да ги вовлече во НАТО и да запре какво било влијание на Русија на овие простори – рече Лавров.

Според него, прашања се покренуваат и кога Собранието на Република Македонија ги усвојува измените на Уставот и го усвојува Законот за употреба на јазиците, кои претседателот на државата одбива да ги потпише.

– И кога нас не обвинуваат за сите несреќи што може да се случат на Балканот, се прашуваме како се однесуваат нашите западни колеги кон неверојатната кампања водена од страна на Запад во пресрет на референдумот во Македонија, кога лично шефови на влади на ЕУ, генералниот секретар на НАТО, раководството на Европската комисија и Европската Унија во целина, кои во Скопје повикуваа да се даде глас за членство во ЕУ преку промена на името на Македонија. Таму се случуваше таква пропаганда. Не е за име кое ќе ги смири Македонија и Грција, туку да се даде глас за членство во евро-атлантските структури преку промена на името. Подлоста во таквиот пристап е очигледна – додава Лавров.