Европската Унија не сака да се меша во случајот со поранешниот премиер Никола Груевски и со неговото барање политички азил во Унгарија – изјави портпаролот на Европската комисија, Маја Коцијанчич, за „Пресинг ТВ“.

Коцијанчич вели дека „ова е случај кој не смее да се политизира“.

– Свесни сме за ситуацијата во врска со господинот Груевски. Ние не коментираме тековни судски постапки. Владеењето на правото е основен принцип на Европската Унија, за земјите членки и за земјите кандидати. Очекуваме сите заинтересирани страни да дејствуваат строго во согласност со релевантните правила. Ова е судска постапка која не смее да се политизира- изјави Коцијанчич.