Канадскиот парламент го усвои законот со кој се легализира рекреативната употреба на марихуана во земјата.

Законот ја помина и последната пречка, откако вчера беше изгласан во Сенатот со 52 гласа „за“ и 29 гласови против и тој контролира и регулира како канабисот ќе се одгледува, дистрибуира и продава.

Канаѓаните слободно ќе можат да купуваат и консумираат марихуана најрано од септември.

По Уругвај, Канада е втора држава во светот која целосно ја легализираше марихуаната, 17 години откако ја дозволи и нејзината медицинска употреба.

-Досега, на децата им беше лесно да дојдат до марихуана, а на криминалците да го собираат профитот. Денеска го менуваме тоа. Нашиот план за легализација на марихуана тукушто помина во Сенатот – објави премиерот Џастин Трудо на Твитер.

Се проценува дека во 2015 година Канаѓаните потрошиле 4,5 милијарди долари на марихуана, па државата очекува огромен профит од оваа индустрија.