Холандскиот сенат попладнево го ратификуваше протоколот за пристапување на  Македонија во НАТО, објави министерот за надворешни работи Никола Димитров на неговиот фејсбук-профил.

Остануваат уште две земји кои треба да го ратифукуваат протоколот, а тоа се Шпанија и Франција.

Францускиот амбасадор во земјава Кристијан Тимоние рече дека државата ќе го ратификува протоколот до крајот на годината.

Премиерот Зоран Заев пак, денеска оцени дека добро е што имало успешни избори во Шпанија.

„Конституирањето на Парламент е на 3 декември и до крајот на декември или јануари треба да заврши постапката на ратификација и убеден сум дека Република Северна Македонија навремено ќе биде членка на НАТО“, рече Заев.