ChatGPT сега има пристап и до тековните информации

Четботот досега располагаше со бази на податоци извлечени од содржини објавени заклучно со септември 2021 година

Photo by Mojahid Mottakin on Unsplash

Компанијата „Опен АИ“ која го создаде популарниот чет-бот ChatGPT потврди дека овој јазичен модел сега може да пребарува на интернет и да им обезбеди тековни информации на корисниците.

Системот со вештачка интелигенција досега беше обучен само преку користење на податоци објавени заклучно до септември 2021 година и немаше пристап до интернет мрежата во реално време.

Новиот потег значи дека некои премиум корисници на ChatGPT сега ќе може да му поставуваат прашања за тековните случувања и да пристапуваат до вести, пишува Би-би-си.

Од „Опен АИ“ најавија дека функцијата наскоро ќе стане достапна за сите корисници на чет-ботот.

Претходно неделава, компанијата откри дека чет-ботот наскоро ќе може да има и гласовни разговори со корисниците.