fbpx

„Сител“, „Канал 5“ и „Телма“ биле најгледани телевизии на почетокот на годинава

„Сител“, „Канал 5“ и „Телма“ биле трите телевизиски канали што биле најгледани од граѓаните во земјава, покажува истражувањето за досегот на радиостаниците и за...

Во 2020 година пораснал бројот на жалби до СЕММ, говорот на омраза се „сели“...

Во 2020 година до Советот за етика пристигнале 140 жалби, од кои за 109 се донесени одлуки во коишто комисијата има детектирано одредени прекршувања...

Корона кризата покажа дека медиумите потфрлија во инклузивното известување

Медиумите како централна улога во информирањето на луѓето во текот на пандемијата имаа голема одговорност, но потфрлија кога станува збор за професионално и точно...

Македонија годинава две места погоре на Индексот за слобода на медиуми на Репортери без...

Северна Македонија се наоѓа на 90-тото место на Индексот за слобода на медиуми за 2021 година на Репортери без граници. Земјава во споредба со...

Агрегаторот Time.mk јасно ќе ги означи медиумите кои ги почитуваат професионалните и етички стандарди

Онлајн медиумите од Регистарот на професионални онлајн медиуми Промедиа.мк отсега ќе бидат јасно назначени на агрегаторот Time.mk (https://time.mk/blue). Ова е договорено помеѓу Здружението на...

Европската федерација на новинари со поддршка на ЗНМ против пресудите на судот за новинарите...

Европската федерација на новинари (ЕФН) и нејзината членка, Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) го оспоруваат толкувањето на македонскиот суд и го повикуваат уште еднаш...

Слободата на изразување предмет на закани и притисоци во С.Македонија и Албанија

Северна Македонија и Албанија, иако се кандидатки да станат дел од европското семејство, имаат многу недостатоци кога станува збор за слободата на изразување. Според...

Во завршна фаза е новата формулација на членот 102 од Законот за ААВМУ, со...

Министерот за информатичко општество и администрација Јетон Шаќири информираше дека новата формулација на членот 102 од Законот за ААВМУ е во завршна фаза и...

Едукативен центар за новинари, развиена дописничка мрежа и присуство на социјалните мрежи – МРТ...

Македонската радио-телевизија (МРТ) ја објави Петгодишната стратегија за развој на јавниот сервис за периодот до 2025 година. Неколку значајни новини предвидува МРТ во нејзиното...

ААВМУ: На телевизиите за изборите лани, биле претставени 128 мажи наспроти шест жени кандидати...

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги денеска одржа јавен состанок, кој поради состојбата со корона вирусот, се реализираше преку видео-конференциска врска. На состанокот,...

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

БАЛКАН

ПРОВЕРКА НА ФАКТИ