Кривичниот суд повторно ќе треба да одлучува дали снимката од посебните истражни мерки ќе се користат како доказ во судскиот процес за случајот „Поткуп“, во кој обвинет е премиерот и лидер на СДСМ, Зоран Заев.

Апелацискиот суд денеска соопшти дека донел одлука со која се укинува претходната одлука на Кривичниот суд – снимката да биде дел од доказниот материјал, и предметот да се врати на повторно одлучување во првостепениот суд.

Апелација одлучуваше по жалбата на одбраната на Заев, која бара снимката од ПИ-мерките да биде издвоена од доказниот материјал бидејќи делови од неа се објавени на видео-сервисот „Јутјуб“.

Според Апелацискиот суд претседателот на Советот што го суди предметот го прекршил законот бидејќи одлуката за снимката ја донел вон рочиштето за главна расправа.

Инаку, претседател на судечкиот совет во случајот „Поткуп“ беше Дијана Груевска – Илиевска. Таа повеќе нема да го суди овој случај бидејќи со новиот распоред на претседателот на Кривичниот суд, Иван Џолев е префрлена од Одделението за организиран криминал во Одделението за кривично полнолетни.