!Më 1 shkurt 2017, përfundon periudha promovuese e përdorimit të lirë, pa regjistrim dhe pa pagesë të përmbajtjeve të faqes Meta.mk që u zbatua për t’u mundësuar qasje më të lehtë shfrytëzuesve deri në lajmet e saktë dhe në kohë. Për mënyrën e qasjes dhe pagesës, nga 1 shkurti 2017 do t’ju njoftojmë në mënyrë plotësuese. Bartja dhe marrja e përmbajtjeve nga Meta.mk është me atribuim dhe lidhje obligative.

Mandatarët dhe numri i deputetëve në Maqedoninë e pavarur- shqyrtim historik dhe grafik


       
Shkup, 10 Janar, 2017 - 17:17 (META) 

Kreu i VMRO DPMNE-së, Nikola Gruevski dje nga presidenti i shtetit, Gjorgje Ivanov mori mandatin e pestë me radhë për formimin e Qeverisë me shumicë parlamentare prej 51 deputetë në institucionin ligjvënës. Kjo nuk do të jetë hera e parë mandatin për formimin e qeverisë ta merr kandidati i partisë e cila në zgjedhje ka fituar numrin më të madh të vendeve të deputetëve e që nuk ka shumicë nga numri i përgjithshëm i deputetëve në Kuvend, gjegjësisht minimum 61.

Gruevski mandatin e parë të kryeministrit e mori pas zgjedhjeve parlamentare të vitit 2006-të, kur VMRO DPMNE fitoi 45 vende deputetësh ndërsa LSDM 32. Presidenti i atëhershëm i shtetit, Branko Cërvenovski ia dorëzoi mandatin Gruevskit, i cili formoi qeverinë duke bërë koalicion me PDSH-në, e cila kishte 11 deputetë, me PRSD-në e Tito Petkovskit me 7 deputetë dhe me RDM e Liljana Popovskës me 1 deputet. Edhe pse nuk hynë në koalicion  qeveritar, për qeverinë e atëhershme të Gruevskit votuan edhe gjashtë deputetë të VMRO Popullore të liderit të mëhershëm të DPMNE-së, Lubço Georgievski.

Kështu është dukur renditja e forcave në Kuvendin e RM-së në secilën prej gjashtë cikleve për deputetë në Kuvend, prej vitit 2002 deri 2016.

 

partii broj na mandati po godini