Протест за работничките права во 12 часот на плоштадот кај „Ибни Пајко“ и во Кавадарци


       
Скопје, 1 мај, 2017 - 10:57 (META) 

Здруженијата што ги штитат работничките права за денеска, 1 Мај – Денот на трудот, во 12 часот, најавија голем синдикален протест на кој ќе ги истакнат нивните барања кои треба итно да бидат прифатени од страна на надлежните власти.

Потписниците на Повелбата за солидарност на синдикатите и на здруженијата за заштита на работничките права до работничките, работниците и до сите граѓанки и граѓани на Република Македонија испратија и првомајски проглас во кој се вели дека нема демократија без социјална правда и без економска рамноправност.

„Работничките права се подлога на сите други граѓански права, бидејќи 99 отсто од луѓето ја обезбедуваат својата елементарна егзистенција преку својот труд. Традицијата нè обврзува, но современата работничка стварност десеткратно повеќе нè притиска да излеземе на улиците на Меѓународниот ден на трудот. На 1 Мај огласуваме нова етапа во нашата синдикална борба, во која здружено мораме да се фатиме во костец со угнетувањето кое ни иде од различни страни. Мораме да го возвратиме ударот со подобра организација на нашите капацитети, појасна артикулација на нашите заложби и помудра стратегија за нивното постигнување“, се вели во прогласот.

Протестот ќе почне во 12 часот, пред зградата на Дом „Ибни Пајко“ кај Камен мост.

И партијата Левица по повод Интернационалниот ден на работничката борба, 1 Мај, денеска повика нa протест за работнички права и за социјална правда. Оваа година Левица ќе го организира својот првомајски протест во Кавадарци, градот во кој, според нив, „се гледа сета работничка беда настаната како резултат на странските инвеститори – експлоататори“.

Протестот кај кружниот тек во новиот центар ќе почне во 12 часот.