Промоција на романот „Поклонение“ од Естонецот, Тијт Алексеев


       
Охрид, 22 септември, 2016 - 10:08 (META) 

Вечерва, од 20 часот, во НУ Центар за култура „Браќа Миладиновци“ во Струга, ќе се одржи промоција на романот „Поклонение“ од истакнатиот автор во естонската книжевност, Тијт Алексеев.

Промотор на романот ќе биде Роберт Алаѓозовски, а гостин на вечерта е Елизабета Шелева.

Алексеев за овој роман ја доби престижната награда за литература на ЕУ.

Романот раскажува за светот на крстоносните витези, длабоко контемплирајќи над вредностите што ги мотивирале витезите-монаси, истовремено мешајќи елементи од трилер и од шпионска афера, во манирот на великанот Умберто Еко.