Централниот комитет (ЦК) на ВМРО-ДПМНЕ денеска попладне ќе оддржи седница на која треба да ја потврди одлуката за оддржување на вонреден партиски конгрес на 23 декември во Валандово. На овој конгрес би требало да се прифати најавената оставка на партискиот претседател Никола Груевски и да се избере негов наследник.
До вчера единствената јавно објавена кандидатура за првото место во ВМРО-ДПМНЕ беше на претходниот директор на Државниот архив, Филип Петровски.

Сепак, аналитичарите не му даваат големи шанси, туку повеќе се типува на генералниот секретар на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, кој ужива голема поддршка од Никола Груевски и речиси постојано е присутен крај него на јавните настани.

Во јавноста се шпекулира и за можни кандидатури на Илија Димовски, Никола Попоски, Антонио Милошоски, Никола Тодоров и на Влатко Ѓорчев.

Кандидатот за претседател треба да биде предложен од 30 делегати на конгресот. Ќе биде избран ако за него гласаат половината од 560 делегати, кои остануваат исти како на редовниот конгрес што се одржа во 2015 година во Куманово.

Во меѓувреме, ФРОДЕМ на Јове Кекеновски се обрати до членовите на Централниот комитет на ВМРО ДПМНЕ. Според оваа група, набрзина закажаниот и „нестатутарно одреден предлог – термин за одржување на вонредниот Конгрес на ВМРО ДПМНЕ е во прилог на ретроградните сили, криминализираните структури и непријателите на партијата“.

ФРОДЕМ вели дека вонреден Конгрес замислен „според теркот на досегашното раководство во заминување, уште еднаш ќе покаже дека партијата се уште нема сили да се оттргне од прергратките на фамилијата“. Групата предлага да се прифати најавената оставка на Никола Груевски како формално прифатена, тој да биде отстранети и од Извршниот комитет на партијата и да нема право да донесува одлуки.

Исто така се бара да се свика конгрес според статусот, со избор на нови делегати, а откако тоа ќе се случи, да се формира Координативно тело, кое би било сочинето од неосомничени кандидати на ЦК и ИК. Тоа тело би требало да раководи со партијата се до одржувањето на конгресот, порачува ФРОДЕМ.