fbpx
Таг: ревизија

таг: ревизија

MOН: Не смеело да се случат грешки во учебниците, ќе ги бараме причините за пропустите

Министерството за образование и наука (МОН), побарало од Националната комисија за учебници да започне процес за утврдување на причините за пропустите при одобрувањето и издавањето на учебникот по Историја и општество за 5 одделение, во кој се констатирани низа грешки и нелогичности. Станува збор за неточни тврдења во темата „Население и континенти“, но и очигледно, за лошо преведување на информациите....

Државниот завод за ревизија контра Антикорупциска: Сме извршиле многу ревизии со кои е опфатена Владата

Државниот завод за ревизија (ДЗР) реагираше на наводот од Антикорупциска комисија изнесен во дневникот на МРТ 1 вчера, дека Државниот завод за ревизија нема извршенo ревизија на Владата на РСМ. Од ДЗР наведуваат дека во изминатите 13 години се извршени низа ревизии што го опфаќаат работењето на Владата. Исто така согласно Годишната програма за работа на ДЗР за 2022 година, Владата...

Порталб: Работата на Историската комисија може да сруши некои митови и да ги зближи Македонија и Бугарија

Протоколот меѓу Северна Македонија и Бугарија може да произведе позитивни промени на двете страни од границата. Ревидирањето на учебниците и донесувањето одлуки врз основа на факти и докази може да придонесе за отфрлање на некои митови во двете земји, што на долг рок може да придонесе за зближување на двата народа. Што се однесува до отпорот на македонската опозиција...

Народна банка предвидува закрепнување на економијата и раст на БДП од 3,9 проценти

По падот на домашниот бруто-производ од 4,5 проценти минатата година, Народна банка оваа година предвидува постепено закрепнување со раст од 3,9 проценти, односно проекцијата за растот останува непроменета во однос на октомври. „На среден рок се предвидува натамошно закрепнување, со стапки на раст од 3,9 проценти и 4 проценти во 2022 и 2023 година, соодветно. Оваа динамика на раст сепак...

Нема веќе ладно, туку само студено, штекерот е приклучок, а вревата – бучава: Под лупа сите учебници во основно и во средно

Министерството за образование и наука, заедно со Педагошката служба периодов ги ревидира сите учебници во основното и средното образование, вклучително и учебникот по социологија за кој имаше реакции во јавноста заради дел од содржината, информираат оттаму. - Планот за ревизија на учебниците опфаќа проверка на содржината на сите учебници кои се применуваат во основното и средното образование, со приоритетен фокус...

Анализа: Ревизија во општина Струга – сметката блокирана од 2010 та година!

Блокирана сметка, зголемување на финансиски обврски, судски процеси – серија на пропусти, недоследности и постапувања спротивно на позитивната законска регулатива открива државната ревизија во работењето на општина Струга во 2018 година. Наодите од ревизорските извештаи за Струга се однесуваат на период во кој на чело на општината е градоначалникот Рамиз Мерко, пишува во анализата на „Порталб.мк“. “Финансиските извештаи не...

Ревизија во Општина Гостивар откри дека мостот над реката Вардар бил без технички прием

Неповолно или воздржано мислење изразиле ревизорите за реалноста и објективноста на финансиските извештаи за работењето на Општина Гостивар во 2018 година, пишува „Порталб.мк“ како продолжение на сите досега објавени ревизорски извештаи за работењето на локалните власти. Ризик од исплати на средства врз основа на непотпишани и неодобрени сметководствени документи, нецелосен и неквалитетно извршен попис кој се однесува на земјиште, градежни...

„Интелигентниот надзор“ на Коридорот 10 ја мина ревизијата, следи тендер

Градежниот факултет при УКИМ ја заврши ревизијата на проектната документација за воведување на комуникациско - информациски систем за контрола и управување на сообраќајот на автопатот од Коридор 10. Од Јавното претпријатие за државни патишта за „Мета.мк“ информираат дека ревидираниот проект е испратен до Министерството за транспорт и врски, така што следна обврска е распишување на меѓународниот тендер за Интелигентниот...

Само едно од 10 јавни претпријатија има меѓународен стандард за квалитет, 3/4 немаат акт за овластување, 2/3 не одговараат на прашања

Само едно од десет јавни претпријатија има меѓународен стандард за квалитет, три четвртини немаат акт за овластување за носење одлуки, а секое второ нема систем за управување со документи, утврдила анализата на Институтот за демократија „Социетас цивилис“ Скопје, на чиј прашалник за добро управување одговориле само една третина од поканетите државни и јавни претпријатија. Ова истражување ги потврдува наодите...

МИОА има 16 деловни објекти со вредност од по еден денар

Министерството за инфораматичко општество располага со недвижнини за кои нема имотни листови и евидентирани се 16 деловни објекти со вредност од по еден денар за кои Министерството не поседува комплетна документација, утврдиле државните ревизори при контролата на работата на ова Министерство во 2018 година. Во извештајот на ревизорите се вели дека Министерството не располага со имотни листови за 14 објекти...

„Интелигентниот видео надзор“ на автопатот од Табановце до Гевгелија ќе ја чека 2022 година

Наместо да биде распишан годинава, тендерот за воведување на интелигентен транспортен систем на патниот Коридор 10 ќе биде објавен во првата половина од 2020 година. Како што информираат од Министерството за транспорт и врски, проектната документација за изградба на комуникациско - информациски систем за контрола и управување на сообраќајот била испратена на ревизија до Градежниот факултет при УКИМ и...

Ревизорите во Министерството за одбрана утврдиле незаконски набавки, нецелосен попис и неосигурен имот

Слабости во системот за јавни набавки во одбраната, незаконитости во набавките, нецелосен попис на имотот и неосигурен имот на Министерството за одбрана и АРМ утврдил Државниот завод за ревизија (ДЗР) во извештајот за буџетот на Министерствоот за 2017 година. Ревизорите изразиле неповолно мислење за вистинито и објективно прикажување на финансиските извештаи и за усогласеноста на финансиските трансакции со релевантната...

Раководството на МРТ, делумно и државата, придонеле да се одлеат милиони евра јавни пари

Шокантни се сознанијата од информациите што ги дава Конечниот извештај за извршена ревизија на финансиските извештаи и ревизија на усогласеноста за 2017 г. на ЈРП „Македонска радиотелевизија“ – Скопје во смисла на индиции за сериозна неодговорност на раководниот тим на јавниот сервис во поглед на трошењето на парите на граѓаните и негрижата за имотот на јавното претпријатие, пишува „Вистиномер.мк“. Невпишување на...

Македонските дипломати не сакаат оценување на нивната работа

Последното оценување на вработените во Министерството за надворешни работи и дипломатско-конзуларните претставништва на земјава во странство било извршено во 2013 година, констатираат државните ревизори во најновиот извештај за работењето на Министерството. Поради специфичноста на работењето на директоратите во Министерството и на дипломатско-конзуларните претставништа, од МНР во 2016 година доставиле барање до Министерството за информатичко општество и администрација за изземање од...

Меѓународна оценка на мерките против загадувањето: Буџетот ви е несоодветен и немате контрола врз мерките

Индустријата е најголемиот загадувач во Македонија, се вели во Заедничкиот ревизорски извештај за квалитет на воздухот на EUROSAI – Европската организација на врховни ревизорски институции, потоа следува загадувањето предизвикано од загревањето на домаќинствата и помали фирми, додека автомобилите се оценети како средни загадувачи, а отпадот, земјоделието и останатите фактори се оценети како помали загадувачи. Извештајот на ова меѓународно ревизорско тело,...

На отпад завршиле големи количества дарувана крв поради несоодветни кеси

Поради несоодветни кеси, било фрлено огромно количество од крвта добиена во крводарителски акции, немало правилен систем за документирање и контрола на приемот обработката и издавањето на крвта, а неправилно се работело и со парите и со набавките. Такви заклучоци изнесува ревизијата на регуларност за Институтот на трансфузиона медицина за работење со сопствени средства во 2017 година, изработена од Државниот завод...

Односот долар – евро и падот на цената на нафтата – фактори за деловните проекции во 2019 година

Прогнозите за цената на нафтата, односот меѓу доларот и еврото во 2019 година можe да влијаат врз проекциите во деловниот сектор во Македонија. Во најновиот извештај за макроекономските показатели, Народната банка соопшти дека во најновите оцени за цената на нафтата за 2019 година е извршена надолна ревизија во однос на октомври. Во услови на очекувања за помала светска побарувачка и...

Владата предложи нови членови на Регулаторна комисија за енергетика

На 75. седница Владата го состави списокот на нови членови на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ). Владата на Собранието му предлага да ги избере Марко Бислимоски,  за претседател, а за членови Наташа Вељановска, Атанаско Тунески и Куштрим Рамадани, кој е актуелен член на Комисијата. Владата на 75. седница ја усвоила предлог - завршната сметка на буџетот за 2017 година, со конечен...

„Тврдокорните“ му порачаа на Нимиц да си замине од земјава и да си поднесе оставка

Стотина членови на неколку граѓански здруженија и нивни поддржувачи вечерва одржаа протест пред Собранието на кој го повикаа медијаторот во спорот со името, Метју Нимиц, да си замине од земјава, бидејќи, како што порачаа, немало да дозволат наметнато решение и промена на државното име. „Нимиц да се повлече од срамната, недостоинствена и за нас недозволива позиција на посредник во наметнат...

Институциите не ги спроведуваат препораките од ревизорите за финансиското работење

Државните институции имплементирале многу малку препораки од Државниот завод за ревизија по контролите на нивното финансиско работење, информираше портпаролот на Владата, Миле Бошњаковски. Затоа, на владина седница било заклучено дека ќе бидат преземени поригорозни мерки за да се подобри ефикасноста на контролата на трошење на јавните финансии. - Многу малку препораки се имплементирани по завршувањето на ревизиите. Се носат заклучоци, но институциите...

Почнаа геомеханичките испитувања за изградба на автопатите на Коридорот 8

Со активности за геомеханичко испитување на земјиштето каде ќе минува алтернативниот пат на автопатот Тетово-Гостивар денеска на терен започнаа со реализација теренските градежни работи за изградба на автопатите на...