fbpx
Таг: МЗШВ

таг: МЗШВ

Со новиот закон ќе може да се отвораат фарми за производство на месо од дивеч

Собранието го усвои Законот за дивеч и ловство, законско решение кое усогласено со регулативите на Европската Унија, соопшто Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ). „Со донесувањето на овој закон се излегува од досегашните концесиски рамки, бидејќи дивечот како таков е делумно обновлив ресурс, па во иднина дивечот се предвидува да се дава на користење и управување, наместо на концесија...

Лозарите со новиот закон за вино првпат добиваат гарантирана цена на винското грозје

Владата на денешната владина седница, на предлог на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство го прифати новиот Закон за вино. „Како министерство имајќи предвид дека земјите членки на ЕУ се најголемиот пазар за извоз на вино од Република Северна Македонија и со цел непречено да се зголеми и олесни извозот на македонско вино и производи од вино, министерството пристапи кон...

Вториот саем за храна и пијалоци „Вкуси ја традицијата“ ќе се одржи на 7 октомври

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) во соработка со Slow Food Macedonia, а со поддршка од GIZ, оваа година по втор пат го организира Националниот саем за храна и пијалоци „Вкуси ја традицијата“. Вториот Национален саем „Вкуси ја традицијата“ ќе се одржи на 7 октомври, сабота, со почеток во 11 часот во Градскиот парк – Скопје. На годинашниот саем, повеќе...

ДЗР: Информацискиот систем во Министерство за земјоделство не е опоравен по сајбер нападот

Информацискиот систем во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) не е целосно опоравен по сајбер нападот од октомври лани и не е во состојба да ги преземе податоците од земјоделскиот регистар на Агенцијата за храна и веетеринарство (AХВ). Во МЗШВ и АХВ се користи застарена компјутерска опрема и оперативен систем. Ова се само некои од слабостите кои ги нотирале...

Земјоделците можат да аплицираат за субвенции за мали земјоделски стопанства

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) ги повикува земјоделците навремено да аплицираат за директни плаќања за мали земјоделски стопанства дефинирани според историски плаќања за претходните три години. Корисници на оваа мерка се земјоделски стопанства, кои се корисници по програмите за финансиска поддршка во земјоделството за 2020, 2021 и 2022 година и истите не се корисници на останатите подмерки. Како што...

Наскоро ортофото снимање на земјоделските површини на целата територија на земјава

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски денеска го потпиша Договорот со МГГП С.А. од Полска, за ново ортофото снимање на земјоделските површини на целата територија на земјава. Снимањето ќе почне овој месец. Ортофото картите изработени од новото аерофотограметриско снимање ќе бидат основен извор на геопросторни информации, кои ќе ја дадат моменталната слика на терен. Нивното значење е...

Авионското засејување на облаците против град престанува, немало пријавени на повикот

По четири години успешно користење на мерката за авионско засејување на градобијните облаци, оваа година и покрај напорите направени тоа да продолжи, за жал мерката нема да се применува, соопштија Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) и Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР). Причината е што немало пријавени фирми на повикот за економски оператор што ќе го врши авионското засејување...

МЗШВ: Активно се работи за подигнување на електронскиот систем, базата на министерството е сигурна и етапно се враќа во функција

Електронскиот систем на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на 12-ти овој месец беше цел на хакерски напад од меѓународна хакерска група Black Byte. Нападот предизвика блокирање на редовниот работен процес во министерството и оневозможување на тековните работни процеси. МЗШВ, како што истакнаа во соопштението, уште дента на нападот веднаш ги извести граѓаните и даде одговор на сите новинарски прашања поврзани...

Претставен националниот план за производство на храна

Како дел од теренската кампања за презентација на мерките од Националниот план за производство на храна, државниот советник Трајан Димковски и директорот на Платежната агенција, Никица Бачовски денес остварија средба со земјоделците од општина Чашка, информираат во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. На средбата со жителите било истакнато дека целиот капацитет на министерството е ставен на располагање на...

Хидросистемите во функција, започнува сезоната за наводнување

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски заедно со директорот на АД Водостопанство Локман Љимани, извршија увид во работата на хидросистемот Брегалница, од каде го најавија предвременото започнување со работа на системите за наводнување на целата територија во државата. Тие кажаа дека важен дел во производството на земјоделските производи е наводнувањето на обработливите површини. „Системите за наводнување на целата...

Од утре се укинува забраната за движење во шуми

Од утре повтроно ќе може слободно да се шета во македонските шуми. Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, на барање на ЈП „Национални шуми“, ја отповика забраната за движење во шума и шумско земјиште со кој стопанисува ЈП „Национални шуми“, донесена на 16 април годинава. „Со промената на временските услови и пролетното развивање на вегетацијата, се намали опасноста...

МЗШВ: Земјоделците кои работат надвор од село за време на полицискиот час, мора да имаат посебни дозволи

Земјоделците ќе можат да ги извршуваат своите работни активности на земјоделските површини и фарми кои се наоѓаат во атарот на селото во кое живеат, а другите ќе треба да вадат посебна дозвола за движење. Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, МЗШВ, во согласност на најновата забрана за движење која стапува во сила од утре, 8 април, ги информира земјоделците...

Прес-конференциите на владата ќе се одржуваат само преку онлајн стрим, без сниматели и новинари

Владата информира дека, заради заштита на медиумските работници од денеска прес-конференциите ќе се одржуваат само преку онлајн стрим, без присуство на сниматели и новинари. „Имајќи ја предвид вонредната состојба во која се наоѓаме поради коронавирус и сите воведени рестрикции, ве известуваме дека од денес, 20 март прес-конференциите на Владата ќе се реализираат исклучиво преку онлајн стрим, без присуство на новинари и сниматели...

При крај е распределбата на возилата од МЗШВ за здравствените установи

Министерство за здравство извести дека при крај е процедурата за распределба на возилата кои ги даде Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) до здравствените установи, пишува „Порталб.мк“. „Изготвени се одлуките за давање на трајно користење на возилата од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во следните јавни здравствени установи: Клиничка болница Битола, Клиничка болница Тетово, Клиничка болница Штип, Општа...

МЗШВ: Специјално опремени авиони ќе го штитат земјоделското производство од град

Владата на вчерашната седница ги усвои измените на Уредбата за доделување на техничката поддршка во земјоделството и руралниот развој, со кои што се додаде нова подмерка „Услуги за авионско засејување на облаците за превенција од природни непогоди и неповолни климатски настани врз земјоделски посеви“, информираат од Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ). „Станува збор за нов систем за заштита...

МЗШВ: Рокот за поднесување на барања за субвенции се продолжува до 30 јуни

Рокот за поднесување на барања за субвенции за Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2019 година се продолжува до 30 јуни, информираат од Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство. „Ова продолжување на рокот е по барање на земјоделците, со цел да можат сите земјоделци да го искористат правото за поднесување на барања за финансиска поддршка за мерките од годинешната...

МЗШВ: Се укинува забраната за движење во шуми и шумски подрачја

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) по барање на Јавното претпријатие „Национални шуми” ја укинува забраната за движење во шуми донесена на 29 март годинава, информираат од таму. Имено, Одлуката за делумна забрана за движење во шума беше донесена поради појавата на голем број шумски пожари, а се укинува поради тоа што во моментов согласно добиените информации од терен,...

Истражување: Милиони евра губат државата и легалниот пазар од шверцот на тутун

Големиот пораст на нелегална продажба на најчесто шверцуван сецкан тутун на пазарите во земјава е потврден и очигледен факт. Ваквата состојба им се заканува на сите што се дел од легалниот пазар, од над 100 илјади луѓе што живеат од производството на оваа земјоделска култура, преку производителите на цигари и други производи од тутун, државата губи милиони евра што би можела да...

МЗШВ апелира на одговорно однесување при активности во земјоделството и во шумите

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство апелира на крајно внимателно и одговорно однесување на сите лица кои извршуваат активности во земјоделството и шумите. „Временските услови кои се значително погодни за појава на пожари на отворен простор, на земјоделски површини  и во шумските предели, покрај огромната штетата кај земјоделските култури и добитокот претставуваат и сериозна опасност по човечкиот живот. Единиците на...

МЗШВ: Промена во цената има само на еден тип на леб

Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) ја информира јавноста дека промената на цената на лебот се однесува на еден тип на леб и корекцијата ја имаат направено три компании производители на леб од Скопје и една компанија од Тетово, како поединечна одлука на фирмите. До овој момент големите фирми не ја имаат зголемено цената на лебот. „Сите останати информации се...

На вебинар за „сајбер чистка“ ќе дознаете како да се брише „дигиталната прашина“

Живееме во време кога да се одржува сајбер хигиена е исто како да се одржува лична хигиена. Taa мора редовно да се одржува, а веќе кога ќе премине во...