fbpx
Таг: даноци

таг: даноци

АНАЛИЗА: Даноци и давачки за животна средина – како се наплаќале и каде завршувале парите?

Јавни претпријатија наплаќаат вода, а немаат дозвола за управување на вода. Граѓаните и фирмите плаќале за регистрација на возила, но не се знае дали вистинските суми за даноци биле уплатени на сметка на Министерството за животна средина, пишува Порталб.мк. Ревизорскиот извештај кој под лупа ги става даноците за животна средина во функција на политики за заштита на истата, открива...

Ќе се намали данокот за влошките и другите производи за менструална хигиена

Премиерот Димитар Ковачевски на денешната прес-конференција на која го презентираше новиот владин концепт на даночна реформа, истакна дека со измените кои се планираат за даноците за следната година, ќе има намалување на ДДВ-то на производи за менструална хигиена од 18 на 5 проценти. „Од следната година нема да се применува прогресивното оданочување на доходот, што е одговор на бизнис заедницата...

Ниту половина од даноците за животна средина не се инвестираат во нејзината заштита [инфографик]

Даноците за животна средина што се уплаќаат на државно конто се значително поголеми од инвестициите и трошоците за заштита на животна средина во земјава. И покрај тоа што македонското општество се соочува со бројни еколошки предизвици, магичниот круг на парите вели дека ниту половина од уплатените даноци за животна средина во Македонија не се инвестираат во заштита на животната...

Државата повеќе добива од даноците отколку што троши за заштита на животната средина [инфографик]

Растат приливите во државната каса од даноците за животна средина. Во 2019 година во буџетот се слеале 219.084.552 евра, односно била платена рекордна сума на даноци во споредба со претходните години, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Една година претходно, во 2018 година биле инкасирани 209.190.164 евра, додека во 2014 година по овој основ во државниот буџет се слеале...

Глобална даночна реформа – 136 држави се согласија за оданочување на компаниите секаде каде што прават профит

По иницијатива на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД), вчера 136 држави постигнаа договор за глобална даночна реформа за поправедно оданочување на мултинационалните компании, соодветно на дигиталното доба, соопшти ОЕЦД. Поборниците на оваа реформа, односно 136 држави и јурисдикции кои претставуваат 90 отсто од глобалниот БДП, се согласија од 2023 година мултинационалните компании да бидат оданочувани со минимум 15...

Бајден го претстави буџетот од 6.000 милијарди долари за социјални програми и борба со климатските промени

Американскиот претседател Џо Бајден го претстави најголемиот буџет на САД по Втората светска војна во висина од 6.000 милијарди долари, кои ќе бидат првенствено наменети за нови социјални програми и за борбата на САД против климатските промени, пренесува Би-би-си.  Планот вклучува постепено зголемување на стапката на даноци за побогатите Американци, која што пак ќе треба да ги полни со финансии...

Започнува реформата во даночниот систем за поправедно оданочување и намалување на даночната евазија

Фатмир Бесими фото: МФ
Оваа година започнува процесот на даночна реформа преку 13 поставени цели, 40-тина активности и бројни подактивности дадени во Акцискиот план за 2021 година, за спроведување на Стратегијата за реформа на даночниот систем 2021-2025. Мерките предвидуваат анализи, примена на модели и искуства, а ќе бидат проследени со јавни расправи и консултации, соопшти Министерството за финансии. Конкретните цели Акцискиот план се: подобрување...

Граѓани, фирми и јавни претпријатија должат 167 милиони евра за данок и други давачки

Упрвата за јавни приходи ја објави новата листа на должници за долгови доспеани до 31.08.2020 и неплатени до 30.11.2020 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси, акцизи и царини за кои вкупниот износ на долгот е повисок од 120.000 денари за физичките лица и самостојни вршители на дејност и повисок од 300.000 денари...

Анализа: Македонската економија со години жртва на популизмот и клиентелизмот

Од буџетите на државата со години наназад најголем процент се прераспределува за администрацијата, која наместо сервис за ефикасни јавни услуги, се третираше повеќе како гласачки контингент без воопшто какви било мерења на нејзините перформанси, без етика и без создавање на вештини за давање на квалитетна јавна услуга. Ова е едно од укажувањата во новата анализа на Центарот за економски анализи...

Општините немаат капацитет да ги наплатат даноците

Наплатата на локалните даноци претставува предизвик за поголем број на општини, a посебно за даноците на имот. Релативно ниската стапка на наплата варира од општина до општина пред сè поради недостатокот на капацитети на единиците на локалната самоуправа, како и поради социо-економските и демографските карактеристики на даночните обврзници. Ова го покажува најновото истражување на Центарот за економски анализи за предизвиците...

СТО одлучи дека американските царини за кинеските производи воведени во 2018 година се незаконски

Комисијата за решавање спорови при Светската трговска организација (СТО) донесе одлука дека американските царини за кинеските производи во вредност од над 200 милијарди долари се незаконски. На овој начин, оценува Комисијата, американските мерки ги кршат клучните принципи на меѓународната трговија и условите под кои Вашингтон се приклучил кон Светската трговска организација. Министерството за трговија на Кина пресудата ја смета за...

Анализа: Може ли економијата да ги издржи изборните ветувања?

Секои парламентарни избори во нашата земја носат ветувања за повисок животен стандард, а политичките партии ги фокусираат своите ветувања во доменот на вработувањата, платите, пензиите, социјалната помош и даноците, како алатки за директно зголемување на доходот на граѓаните и домаќинствата, и оттука, за директно влијание врз животниот стандард. Вообичаено, ветувањата ги надминуваат реалните можности на економијата и државниот буџет, со...

Со ниските даноци се „тркаме до дното“ во привлекување странски инвестиции

Северна Македонија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Србија, плаќаат повисока „премија“ за да привлечат странски директни инвестиции преку пониски даноци поради неможноста да конкурираат со владеење на правото, контрола на корупцијата, довербата во институциите во што Хрватска и Словенија се поконкурентни, се укажува во студијата „Привлекување на странските инвестиции во регионот на Западен Балкан и државната помош: трка...

Наплатата на даноците во јуни е помала за 6,7 проценти во однос на истиот месец лани

Управата за јавни приходи (УЈП) бележи намалување на наплатата на даноците од 6,7 проценти, а намалување има речиси кај сите даноци, освен кај данокот на личен доход, кај кој, има повисока наплата од 1,8 проценти споредено со јуни 2019 година, одговори на новинарско прашање, директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска. Намалување од 17,3 проценти има кај данокот...

Мнозинство млади лица би се иселиле во земја со повисоки даноци

Дури 7 од 10 македонски граѓани на возраст од 18 до 24 години би сакале да плаќаат повисоки даноци и да живеат во странство, додека постарите лица повеќе би сакале да плаќаат пониски даноци и останат да живеат во земјава, покажува новата студија на Центарот за економски анализи (ЦЕА) за даночниот морал изразен преку профилот на даночните обврзници. Во истражувањето...

УЈП наплатила за 79 % помалку ДДВ, а вкупните приходи се намалиле за 38,15 %

Во првите две недели од април, има пад од 79 проценти на наплатата на данокот на додадена вредност (ДДВ), информираше денеска на прес-конференцијата во Владата, директорката на Управата за јавни приходи (УЈП), Сања Лукаревска. Вкупните приходи за овој период се намалиле за повеќе од 38,15 проценти. „Во периодот од јануари до март вкупниот даночен приход кој што е собран од...

Загадувањето на воздухот последно на листата за инвестиции и даноци

Во период кога загадувањето на воздухот е топ тема во државата најновите податоци на Државниот завод за статистика откриваат дека најмалку пари се инвестираат за справување со овој проблем, како и дека најмалку даноци се наплатуваат по оваа основа. Имено, трошоците за заштита на животната средина се состојат од две компоненти: инвестиции во средства за заштита на животната средина и...

Град Скопје ќе ги блокира сметките на должниците за 2018 година

Град Скопје ги известува граѓаните дека во согласност со одредбите од Законот за даноците на имот за присилна наплата, ja почнa постапката за присилна наплата на неплатените обврски по основ на годишниот данок на имот и комунална такса за фирмарина за 2018 годинa, со доставување опомени, по кои следуваше изготвување решенија за присилна наплата и нивно доставување до сите...

Декада на пораст на таксите, глобите и другите неданочни приходи

lugje kolonada Siti Galeri zhega sonce toplo
Со нови такси, глоби и други давачки секојдневно се соочуваат македонските граѓани и компании, а најдобар показател за тоа се неданочните приходи во буџетот кои од 2010 до 2019 година се зголемиле од 188 милиони евра на 222 милиони евра. Математиката покажува дека за една деценија за вкупно 34 милиони евра пораснале буџетските приходи од глоби, судски и административни такси,...

Со законски измени ќе се ограничи времето на издавање на сторно-сметки

Со измените и дополнувањата на Законот за регистрирање на безготовинските плаќања, се пропишува законска обврска за приложување фискална сметка, кон сметката која се сторнира. Директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска информираше дека ваквата обврска, иако досега била уредена со подзаконски акт, често не била почитувана од повеќето даночни обврзници, поради што и се пристапило кон овие измени. „Се пропишува...

Апелација потврди, велешанката Пале Иловска ослободена од вина за убиството на насилниот партнер

Велешанката Павлинка (Пале) Иловска, која лани со нож го усмрти својот насилен партнер, полицаец од Велес, и одговараше за кривично дело убиство во миг, е целосно ослободена од обвинението. Иако...