fbpx
Таг: ацо шопов

таг: ацо шопов

Утре ќе се одржи настанот „Лирскиот дом на Шопов – отворени образовни и културни ресурси“

Катедрата за македонска книжевност и култура при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ – Скопје по повод утрешниот ден кога се одбележуваат 40 години од смртта на доајенот на македонската современа поезија, Ацо Шопов, како и 70 години од објавувањето на стихозбирката „Стихови за маката и радоста“, го организира настанот „Лирскиот дом на Шопов - отворени образовни и културни ресурси“, со...

Славе Ѓорго Димоски добитник на наградата „Ацо Шопов“ за поетска книга

Охридскиот поет Славе Ѓорго Димоски ја доби наградата „Ацо Шопов“ за најдобра поетска книга, за збирката „Јазичен триптихон“. Признанието ќе се додели на 12 февруари. Оливера Николова, за книгата „Кадифената покривка“ е добитник на наградата „Стале Попов“ за најдобра прозна книга. Наградата „Димитар Митрев“ за најдобра книга со литературна критика и есеј ѝ припадна на универзитетската професорка и книжевна критичарка Весна Мојсова-Чепишевска...

ДЗС: Просечната нето-плата во јуни се зголеми за 10,9 отсто

Според последните податоци на Државниот завод за статистика (ДЗС), во јуни годинава просечната нето-плата по вработен достигна 31.869 денари, што е за 3.125 денари повеќе од лани истиот месец,...