fbpx
Таг: администрација

таг: администрација

Носењето на клучните закони за администрацијата се влече со години

Најважен услов за напредок во секторот јавна служба и управување со човекови ресурси се основните закони од областа: Закон за административни службеници, Закон за вработени во јавен сектор и законот што допрва првпат треба да биде ставен во легислативата, Законот за високата раководна служба. Станува збор за законски решенија што треба да овозможат професионализација на администрацијата, подобар интегритет и...

Бавно се менуваат законите за јавна администрација

Законите што ја регулираат работата на јавната администрацијата постојат и биле предмет, но и сè уште се, на делумни измени, дополнувања или целосни промени. Сепак, овие унапредувања на законските решенија одат побавно од очекуваното, се наведува во Извештајот на „Метаморфозис“ за реформите во јавната администрација насловен како: „Администрирањето“ со администрацијата – клучен предуслов за реформите, во кој се...

Реформите во администрацијата може подобро да се „администрираат“ – публикација на Метаморфозис за ЈА

Јавната администрација се реформира, но состојбата може да се опише како чаша до половина наполнета – ниту процесот оди бавно ниту брзо, ниту може да се каже дека во комплексот прашања работите се лоши ниту дека се одлични, а главните причини може да се лоцираат во кадровскиот капацитет и политичката волја за спроведување на целосни реформи. Овој генерален заклучок...

ЦГК: Во двете кризни години, државните институции купиле 142 нови возила за 3,6 милиони евра

Истражување за набавените нови патнички возила од државните институции во текот на кризниот период од март 2020 година наваму, покажа дека се набавени нови 142 патнички возила за 3 милиони и 609 илјади евра. Возила набавиле 42 државни институции. Според резултатите од анализата на Центарот за граѓански комуникации, најмногу патнички возила набавила владината Служба за општи и заеднички работи, која...

Контраспин: Спин е дека Владата на СДСМ ја зголемила администрацијата за 30 илјади вработени

Анализите на јавно достапните бројки од годишните извештаи за вработените во јавниот сектор во периодот од 2016 до 2020 година покажуваат дека нивниот број се зголемил за околу 2.400, а ако се додадат и зголемувањата од околу 1.700 на бројот на вработените во АД во државна сопственост, вкупната бројка би изнесувала нешто над 4 илјади лица, а не околу...

Вистиномер: Партиите го бојкотираат носењето на законот за висока државна служба

Центарот за управување со промени заедно со Министерството за информатичко општество уште пред 3 години поднесоа Закон за висока државна служба. Со овој закон требаше на транспарентен начин да се избираат директори на јавни претпријатија и членови на одбори, комисии и други органи со што би се избегнала партизацијата и корупцијата, пишува „Вистиномер“ во својата анализа. Текстот подолу може да...

Премиерот Заев не го поддржува предлогот административците да работат четири часа во петок

Премиерот Зоран Заев вели дека граѓаните очекуваат администрацијата којашто ја плаќаат да работи поефикасно, а не помалку ефикасно и не го поддржува предлог - законот за скратено работно време со којшто е предвидено работната недела да трае 36 часа, а во петок да работат само четири часа. Тој смета дека како народ треба повеќе да работиме, не помалку. „Ако сакаме швајцарски...

Шаќири за „Порталб.мк“: Дигитализацијата ќе се спроведува преку Дигиталната агенција, нови правила за вработување

Министерот за информатичко општество и администрација, Јетон Шаќири, во ексклузивно интервју за „Порталб.мк“, изјави дека дигитализацијата во Северна Македонија ќе се спроведе преку Дигиталната агенција, која се очекува да биде основана следната година и која ќе биде главната институција која би управувала со прашањата за дигитализација. Министерот најави дека лицата кои живеат во странство наскоро ќе можат да утврдат...

Порталб анализа: Вработени во администрација – „етничкиот клуч“ отвора различни врати

Најголем број на вработени на ниво на министерствата има во новото Министерство за политички систем и односи меѓу заедниците и во Министерството за земјоделство, а најмал број на вработени има Министерството за локална самоуправа. Во Собранието се вработени 257 лица, но во оваа бројка не се и пратениците. Податоците од новиот Извештај од Регистарот на вработени во јавниот сектор...

Комисијата за заразни болести предлага угостителските објекти и натаму да работат до 21 часот

Да не се менува работното време на угостителските објекти и истите да продолжат да работат до 21 часот, а државната и јавна администрација да работи во смени или онлајн од дома, согласно карактеристиките на институциите. Ова е препораката на Комисијата за заразни болести, од каде што велат дека и натаму треба да останат на сила истите досегашни мерки за...

Аспектите за кои треба да се има многу внимание: Безбедноста и приватноста на електронските услуги во РСМ (IV)

Безбедноста на интернет е еден од најголемите предизвици со кои се соочува современиот дигитален свет. Напредокот на технологијата и нејзиното вклучување во секој сегмент на функционирање на општеството и државните системи, го носела со себе и ризикот да преку сајбер напади, одредени структури или групи да стигнат до податоците или информациите, кои се суперсилна артилерија за да се придобие/...

„Не ни треба државјанство, имаме лична карта“, електронските услуги можат да отстранат од употреба низа документи (III)

Електронските услуги во РСМ би овозможиле некои документи, кои не треба да постојат, да бидат повлечени од употреба, бидејќи истите ги зголемуваат трошоците на граѓаните и преставуваат губење време при аплицирање и чекање за нивно добивање. „Идејата за дигитализација на регистрите во институциите е да се укинат некои документи, тие меѓусебно да разменуваат податоци, а ние граѓаните да нема потреба...

Порталот на РСМ за електронски услуги е полуфункционален, граѓаните имаат опрема, но не добиваат информации (II)

„Потребна е поголема посветеност од сите државни институции за искористување на целосниот потенцијал на е-порталот. Кризата со КОВИД-19 ја докажа важноста на дигитализацијата на јавната администрација и зајакнувањето на обезбедувањето онлајн услуги за граѓаните и бизнисите преку е-порталот“ - беше пораката во Извештајот на Европската комисија објавен на 6 октомври 2020 година, во врска со употребата на националната платформа...

Истражување: Граѓаните талкаат по шалтерите, С. Македонија е 10 години зад Европа во областа на дигитализацијата (I)

Граѓаните на Северна Македонија тешко можат да добијат документи „со само едно кликнување“ на Интернет. Ова се случува затоа што државата обезбедува ограничени електронски услуги, потенцијалот на е-порталот не се користи целосно, а граѓаните, иако имаат опрема, немаат доволно информации за електронските услуги. Според истражувањето што го направи „Порталб.мк“, произлегува дека дури не е познато колку граѓани ги користеле...

МИОА подготвува нови закони за вработените во јавниот сектор и за административните службеници

Министерството за информатичко општество и администрација подготвува нови закони за вработените во јавниот сектор и за административни службеници за да се надминат проблемите кои се јавиле при имплементацијата на постоечките законски решенија кои беа донесени пред пет години. „Постојниот Закон за вработените во јавниот сектор како прв закон со ваков опфат со кој се регулираа прашања од областа на работните...

Во 2021 година 20 милиони евра повеќе за плати во администрацијата

Од вкупните буџетските расходи во 2021 година кои се проектирани на 247,5 милијарди денари (4 милијарди евра) за плати и надоместоци на администрацијата ќе се одвојат 31,3 милијарди денари (510 милиони евра), покажува предлог-буџетот за 2021 година кој беше доставен до Собранието. Станува збор за пораст од 4,1 отсто во однос на годинашниот буџет во кој за плати и надоместоци...

Порталб: Странските експерти се повторно во земјава за да ја реорганизираат администрацијата

Реорганизацијата и оптимизацијата на органите на јавната администрација со цел да се намали бројот на институции и да се прецизираат нивните надлежности, се очекува да започне во јануари 2021 година и да заврши на 6 ноември. Проектот беше најавен во 2017 година, од претходниот министер за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, пишува „Порталб.мк“. Во јануари оваа година, Министерството за...

Доколку е сериозен, Заев треба да почне со реформите во администрацијата и судството по формирање нова влада

Кандидатот за премиер, Зоран Заев, продолжува со преговори за формирање влада. Некои од принципите што идната влада би требало да ги спроведе, меѓу другото, се реформите во администрацијата и во судството, два столба што постојано беа цел на критики од меѓународниот фактор заради партизација, нетранспарентност и непрофесионалност. Овие реформи се, пред сè, неопходни за граѓаните и за функционирање на...

Со конференција заврши проектот „Шемата на ЕУ за млади професионалци од Западен Балкан“

Британскиот совет одржа онлајн регионална конференција на 21 и 22 јули, со која беше означена завршницата на „Шемата на Европската унија за млади професионалци од Западниот Балкан“. Учесниците на оваа конференција – млади државни службеници од државите на Западниот Балкан, како и претставници од делегациите на Европската унија и министерствата дискутираа за клучните постигнувања на проектот во врска со регионалната...

Партиите зборуваат за ветинг, но не се подготвени бидејќи треба да ги исклучуваат своите членови

Иако политичките партии, за парламентарните избори 2020 година, во своите програми имаат вметнато и дел за спроведување на процесот на ветинг (верификација), такво нешто не се смета за разумно од меѓународниот фактор. Експертите за правни прашања тврдат дека без помош на меѓународните претставници, односно земјите - членки на ЕУ, со верификација на фактите во различни области, односно институции, особено...

Сателитскиот интернет „Старлинк“ наскоро ќе стане достапен и во Македонија

Сателитската интернет-услуга „Старлинк“ на компанијата „Спејс Екс“ од минатата недела е достапна во 32 земји во светот. Според соопштението на компанијата и објавената мапа, може да се види дека „Старлинк“...