Kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi sot është takuar me ambasadorin e SHBA-së në Maqedoni, Xhes Bejli dhe ambasadorin e Francës, Kristian Timonie, me të cilët ka biseduar për gjendjen aktuale politike në vend, ku ka marrë mbështetje nga të dy shtetet për realizimin e hapave të mëtutjeshëm gjatë procesit të formimit të institucioneve.

“Si hap të ardhshëm në vazhdën e hapave tjerë për të ardhmen e Maqedonisë, ambasadori Bejl theksoi formimin e qeverisë së re, pas çka kryetari Xhaferi ka njoftuar për hapat e ndërmarrë, duke nënvizuar se ai është i obliguar t’i zbatoj dhe të jep llogari për kompetencat e tij asi do t’i dorëzohet propozimi për përbërjen e qeverisë dhe programit për punë”, thuhet në njoftimin e kabinetit të Xhaferit.

Xhaferi dhe Bejli ka shprehur pritje se në periudhën e ardhshme tek të dyja palët do të zotëroj ndjenja e vetëdijes së lartë politike dhe përgjegjësia “lidhur me gjendjet e caktuara të imponuara apo provokuara, që të bien tensionet dhe në mënyrë të qetë të trasohet rruga për vendosjen e proceseve demokratike në vend”.

Në takimin me Timonie, Xhaferi ka thënë se vendi për debat dhe ballafaqimin e qëndrimeve dhe mendimeve politike është Parlamenti dhe se të gjitha qëndrimet e thëna nga përfaqësues të institucioneve të larta shtetërore nuk guxojnë të jenë pengesë për rrumbullakim të plotë të proceseve të filluara demokratike.

“Në këtë drejtim, procedura për zgjedhjen e qeverisë së re do të paraqet fillim të realizimit të kompetencave të kryetarit të ri të Kuvendit, në bazë të Kushtetutës, ligjeve dhe Rregullores së Kuvendit”, njoftojnë shërbimet parlamentare.