fbpx
Tag: Pa Filter

tag: Pa Filter

Mbi 40 mijë ton neurotoksina u depozituan pa asnjë masë sigurie në Maqedoninë e Veriut

Testimet nga Ministria e Mjedisit të Maqedonisë së Veriut në Pelenicë, një vend turistik në periferi të Shkupit, pranë Draçevo, treguan një përqendrim të lartë të lindanit (HCH). Lindani është një neurotoksinë që mund të dëmtojë sistemin nervor, mëlçinë dhe veshkat dhe mund të jetë kancerogjen. OHIS, kompleksi kimik tashmë joekzistent që ishte përgjegjës për zonën, nuk i vendosi mbetjet e...

Këtë dimër ajri në Karposh ishte më i pastri, ndërsa në Lisiçe, Rektorat dhe Gazi Babë më i ndoturi (Infografik)

Problemi me ndotjen e në Shkup mbetet aktual, por numri i ditëve me ajër të ndotur dhe përqendrimet e matura të ndotësve këtë dimër që po kalon janë pak më të ulëta në krahasim me dimrin e mëparshëm, veçanërisht grimcat më të rrezikshme PM 2.5. Gjatë dhjetorit të viti 2021 dhe janarit të vitit 2022 nga pesë stacionet matëse të përhershme në Shkup,...

RMV, shtyhet deri në vitin 2022 ndalesa për import të automjeteve të përdorura nën standardet EURO 5

Premtimi i Ministrit të Ekonomisë Kreshnik Bekteshi nga janari se Maqedonia këtë vit do të ndalojë importin e automjeteve të përdorura me standarde nën EURO 5 për emetime të gazrave megjithatë nuk do të përmbushet. Në vend se sivjet, informacioni i fundit nga Ministria e Ekonomisë është se ndalesa për import të automjeteve më të vjetër se 10 vjet...

Maqedonia e Veriut vitin e kaluar ka investuar 8 mln euro në mbrojtje të ajrit, industria ka marrë pjesë me 1,3 mln euro (Infografik)

Edhe përkrah asaj që për ajrin e ndotur në Maqedoninë e Veriut flitet shumë në opinion, investimet në mbrojtjen e ajrit janë të pakta. Vitin e kaluar si shpenzime dhe investime për mbrojtje të ajrit janë regjistruar rreth 8 milionë euro, tregojnë të dhënat më të reja të Entit Shtetëror të Statistikës. Industria dhe prodhuesit e specializuar në gjithë...

RMV, brenda një dekade janë regjistruar 150.000 automjete të tjera, shumica e tyre të përdorura (Infografik)

Nga 350.762 automjete të regjistruara në vitin 2012 deri në 500.633 automjete me targa të Maqedonisë vitin e kaluar. Për më pak se një dekadë, numri i automjeteve që qarkullojnë në rrugët e vendi është rritur për 150.000. Gjëja më shqetësuese është se këto janë automjete të përdorura me nivel të lartë ndotjeje. Shkalla e motorizimit të qytetarëve të...

RMV, numri i automjeteve vitin e kaluar tejkaloi pragun prej 500.000, mosha mesatare e makinave rekorde prej 19.4 vjet (Infografik)

Vazhdon të rritet numri i automjeteve të regjistruara në transportin e udhëtarëve në vend, ndërsa së bashku me to edhe mosha mesatare, e cila është veçanërisht shqetësuese për makinat. Në vitin 2020, për herë të parë në historinë e tij, vendi regjistroi mbi gjysmë milioni automjete të regjistruara me motor dhe rimorkio, pra gjithsej 500.633 vetura, autobusë, kamionë, motorë,...

RMV, pas regjistrimit të tmerrshëm të vitit 2019, prerjet ilegale në pyje vitin e kaluar u vendosën pjesërisht nën kontroll (Infografik)

Prerjet ilegale të drunjve në vend janë problemi që vazhdon të shkatërrojë burimet pyjore. Vetëm në vitin 2020, 19.282 metra kub drunj të prerë në mënyrë të paligjshme u regjistruan nga fondi pyjor i vendit, sipas të dhënave nga Enti Shtetëror i Statistikave (EShS). Situata vitin e kaluar u përmirësua në krahasim me vitet e mëparshme, por duhet të...

Edhe me edhe pa koronavirus, për biçikletat të njëjtat problem në vend (VIDEO)

Çështja për atë sa biçikletat janë mjet i rëndësishëm transportues për qytetarët në vend sërish u aktualizua me shpërthimin e numrit të personave të sëmurë rishtazi nga KOVID-19. Përhapja e shpejtë e koronavirusit përmes kontakteve të afërta të qytetarëve sërish ka shpjerë në vështirësi në funksionimin e transportit publik nëpër qytete, si dhe në interes të zmadhuar të qytetarëve...

Ende nuk dihet se cila kompani dhe kur do të pastrojë lindanin nga OHIS-i

Ende nuk dihet se cila kompani do të pastrojë Lindanin toksike nga deponia e vogël në OHIS, as kur do të fillojnë dhe sa do të zgjasin punët në terren. Sipas informacionit nga Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, tenderi për përzgjedhjen e kompanisë nuk ka përfunduar ende, megjithëse sipas njoftimeve fillestare, kompania duhet të ishte njohur qysh në...

MSHIA është tërësisht kundër padive për kundërvajtje të parashtruara nga ASHMAV për Tellma dhe Alsat-M

Ministria për Shoqëri Informatike dhe Administratë, si ministri kompetente për mediat, është tërësisht kundër padive për kundërvajtje të parashtruara nga ana e Agjencisë për shërbime mediatike audio dhe audiovizuele kundër Tellma dhe Alsat-M, për shkak të deklaratës së transmetuar të ministrit për Shëndetësi, Venko Filipçe, gjatë heshtjes zgjedhore, informojnë nga aty, raporton Meta. “Dy televizionet në asnjë mënyrë nuk e kanë shkelur Kodin...

Gjykata Administrative ende nuk ka vendosur se kush do të menaxhojë rrjetin e ujit të ngrohtë në Shkup

Gjykata Administrative ende nuk ka vendosur se kush do të menaxhojë rrjetin e shpërndarjes së nxehtësisë në kryeqytet në të ardhmen. SHA Sistemet energjetike të qytetit (SEQ) më 3 dhjetor 2019 ngriti padi kundër Vendimit të Komisionit Rregullator të Energjisë (KRRE) për ndërprerje të  procedurës për lëshimin e licencës për shpërndarje të energjisë termike, por deri më tani nuk...

Lajmet e rreme dhe (vetë)rregullimi në fokus të programeve të VMRO-DPMNE-së dhe LSDM-së pjesën për mediat

Mediat dhe (vetë)rregullimi i tyre, kërcënimet dhe paditë me të cilat ballafaqohen gazetarët, lajmet e rreme, edukimi mediatik dhe përkrahja financiare e mediave gjenden në programet parazgjedhore të dy partive më të mëdha politike që do të garojnë në zgjedhjet parlamentare më 15 korrik. Në programin e VMRO-DPMNE–së, “Ripërtrirja e Maqedonisë”, shkruan që nëse kjo parti vjen në pushtet do të...

Klorur vinili nga OHIS –i është ende në pritje për t’u derdhur në fuçi të sigurta

Rreth 14 ton klorur vinili do të duhet të presin në oborrin e OHIS-it derisa ekspertët nga kompania franceze “Kurium” të arrijnë dhe ta derdhin në mënyrë të sigurt në fuçi të reja dhe transportohet për ta shkatërruar. Kompania “Ecocentar 97”, e cila është përgjegjëse për pastrimin e 11 kimikateve nga OHIS, në kuadër të projektit “Heqja, zhvendosja, shkatërrimi...

Ndërtimi i rrugëve kryesore vonon më shumë se 8 vjet (video + infografik)

Maqedonia ka vonesa serioze me përfundimin e projekteve kryesore të infrastrukturës rrugore. Vetëm në katër projektet kryesore të rrugëve janë regjistruar tejkalim të afateve prej gjithsej 8 vjet e 3 muaj krahasuar me datat e para e shpallura, në fillim të ndërtimit, për lëshim të rrugëve në përdorim. Nëse shqyrtohet secili projekt individualisht, vonesa më e madhe është në...

Nuk dihet kur, por do të blihen instrumente të reja matëse për PM10 në Gazi Babë dhe Lisiçe

Dy lagjet më të ndotura në Shkup, Lisiçe dhe Gazi Baba, do të marrin instrumente të reja për matjen e grimcave PM10, ka informuar për “Meta”, Ministria e mjedisit dhe planifikimit hapësinor, por nuk i japin afat kohor se kur do të ndodhë kjo. Në Lisiçe, grimcat e kancerogjene PM10 nuk maten nga 5 tetori, gjegjësisht 41 ditë, ndërsa në...

TEC Manastir dhe TEC Osllomej ndotin sa 83 fabrika evropiane me thëngjill (Infogram)

Tymi i oxhaqeve në Maqedoni është njëzet herë më i zi se në Evropë. Në Maqedonia ka njëzet herë më shumë familje që ngrohen me dru sesa në Bashkimin Evropian, ndërsa katër blloqet e termocentraleve që përdorin lignit (TEC Manastiri 1.2 dhe 3 dhe TEC Osllomej) ndotin si 83 centrale evropiane me thëngjill rezulton krahasimi i të dhënave të...