Собранието на Република Македонија вчеравечер, заедно со голем број знаменитости низ светот, заблеска во портокалово во поддршка на ставањето крај на насилството врз жени и девојчиња, со што беше означен почетокот на глобалната кампања „16 дена активизам против родово базирано насилство“.

На настанот, кој го организираа Обединетите нации и Собранието на Република Македонија, се обратија претседателот на Собранието, Талат Џафери, премиерот Зоран Заев, министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, и постојаната координаторка на Обединетите нации во земјата, Луиза Винтон. Таа, цитирајќи ја изјавата на генералниот секретар на ОН, истакна дека „насилството врз жените во основа се однесува на моќта и ќе сопре само кога родовата еднаквост и целосното зајакнување на жените ќе станат реалност.”

Кампањата „16 дена активизам против родово базирано насилство“ има цел да ја подигне свеста и да поттикне конкретни чекори кои ќе помогнат да се стави крај на насилството врз жените и девојчињата во светот, а се случува секоја година во текот на 16 дена во периодот помеѓу 24 ноември – Меѓународниот ден за елиминација на насилството против жените и 10 декември – Меѓународниот ден на човековите права.

Во текот на овие 16 дена, во земјата ќе се одржат бројни активности кои ќе вклучуваат поддршка од јавни личности од различни сфери, можност сите да постираат свои пораки против насилството за да ја покажат својата поддршка на социјалните медиуми, како и низа дебати и работилници.