Скопје ќе биде домаќин на Светски шампионат во латино танц

Глобалниот настан го организираат танцовите студија „Eat the Beat“ и „Break a Leg“, кои досега биле домаќини на голем број вакви светски настани

Фото: IDEA LAB - DE DOO Skopje

Следниот месец во Скопје ќе се одржи Светскиот шампионат во латино танц, на кој се очекуваат повеќе од 2.000 танчери од повеќе од 20 земји од светот. Глобалниот настан го организираат танцовите студија „Eat the Beat“ и „Break a Leg“, кои досега биле домаќини на голем број вакви светски настани.

„Светскиот шампионат во латино танц претставува многу повеќе од само натпреварување, ја отелотворува суштината на латино танцот, тој е страстен и ритмички израз на културата и традицијата. Изборот на Скопје за град домаќин не само што го нагласува неговото појавување на глобалната сцена, туку и ја потврдува неговата посветеност на негување меѓукултурни врски“, велат организаторите.

Танчерите ќе се натпреваруваат во повеќе категории, вклучувајќи соло изведби, рутини за парови и групни прикази.