Националната телевизија на Албанија (РТШ) снимила репортажа во Мала Преспа, за тоа како Македонците во овој дел од Албанија го прославуват големиот христијански празник Велигден.

– Го снимија финалето во фудбал, кое традиционално секоја година се игра пред Велигден. Потоа бевме на Малиот Остров во Преспанско Езеро во делот на Албанија, каде е црквата „Св.Богородица“, која датира уште од 14 век. Снимаа и во Националниот парк Преспа. Екипата направи неколку интервјуа со жителите на Пустец и на други села – изјави за „Мета“ Нико Китани, претставник на македонското малцинство во државниот Комитет на малцинства на Албанија.

Владата на Албанија на 12 април го усвои предлог-законот за малцинства и го испрати во парламентот.

Со него, како национални малцинства во Албанија се прогласуваат Македонците, Грците, Власите, Ромите, Египќаните, Црногорците, Бошњаците и Србите.