Главниот и одговорен уредник на првиот програмски сервис на Македонската телевизија, Диме Ратајковски, е дел од проект за кој власта ќе додели 30.000 евра државни пари, обвини денеска на прес-конференција Петре Шилегов, портпарол на СДСМ.

„Од сите познати сценаристи, од сите продуцентски куќи во Македонија, ете, токму документарниот филм во кој сценариото го пишува послушен уредник на власта во МТВ, добива од Агенцијата за филм 2.000.000 денари или повеќе од 30.000 евра. Ова е документот од страницата на Агенцијата за филм, чијшто линк во последниве неколку часа пред оваа прес-конференција не можеше да се отвори. Од него се гледа дека Ратајковски ќе снима филм за птици насловен „Боите на Преспа – Птици“. Чудна спојка за еден историчар со наука за птиците. Дали овие пари се „благодарам“ за послушноста на Диме Ратајковски? На очиглед на целата јавност, МТВ, веќе четири година под палката на Ратајковски и на неговите кадри во информативниот сервис, е претворена во партиско гласило на Груевски и на ВМРО-ДПМНЕ – рече Шилегов.

Тој додаде дека овие пари се уште еден доказ дека власта корумпира медиуми и главни уредници и во националниот сервис и затоа се неопходни медиумски реформи во предизборниот период.

филм-за-птици