Ограничување на движењето на возилата во поширокото централно градско подрачје, воведување сообраќаен режим во денови кога има енормна загаденост, забрана на движење на возила кои користат горива со понизок стандард од „еуро 4“ и дизел, намалување на цената на билетот во јавниот превоз се дел од мерките што граѓаните и еколошките здруженија од Скопје, Тетово, Битола, Кочани, Кичево ги побараа од надлежните институции на протестот пред Владата.

Во однос на индустриските капацитети, предложија забрана за работа на тие со интегрирана дозвола А и Б, во услови кога концентрацијата на честичките ПМ10 ја надминува дозволената граница во времетраење од 24 часа.

До градежните компании упатија апел, кога воздухот е енормно загаден, да престанат со активностите за да се намали емисијата на прашина.

Здруженијата поставија ултиматум до надлежните власти дека доколку ваквите конкретни мерки не бидат преземени, на 15 јануари ќе ги блокираат загадените градови.

На протестот пред Владата говореа претставници од здруженијата од повеќе градови што се најпогодени од загадувањето.

Студентот и креатор на апликацијата „Мој воздух“, Горјан Јовановски, истакна дека загадувањето е најголемо од 15 часот попладне до 3 часот по полноќ, што укажува дека еден од најголемите загадувачи е загревањето на домовите.

– Градежниот шут и пластиката што граѓаните го користит за греење го загадуваат воздухот. Тие се економски немоќни да се приклучат на топлификација. Бараме дел од буџетот за барокни градби, бродови, палми да биде пренаменет за субвенционирање на сметки за парно греење и за гасификација на државата – апелираше Јовановски.

Аријант Џафери од „Еко герила“ од Тетово апелираше до „Југохром“ од Тетово да стави филтри, па макар и барокни.

– Ставете ги филтрите во „Југохром“, па макар биле и барокни. Запрете го загадувањето зашто не можеме да го запреме дишењето – порача Џафери.

Од здруженијата изразија загриженост за сечата на дрвја и за уништување на зеленилото и упатија апел до надлежните институции не само да препорачуваат мерки туку и да преземат конкретни активности.