Во македонската црква „Свети Никола“ во Престон, Мелбурн, Австралија, денеска во 12.30 часот по австралиско време избил пожар. Причинета е материјална штета, а повредени нема, пишува „Фаланга“.

Пожарот, според зборовите на член од противпожаната служба, почнал од струјомерот во црковната зграда.

Во моментот кога почнал пожарот, на првиот кат престојувал монахот Никодим Солунчев и спас од огнената стихија побарал преку прозорецот, па скокнал во рацете на неколку полицајци кои се нашле таму во тој момент.

Пожарот е изгаснат и според процените, причинета е материјална штета која надминува 100.000 долари.