Собранието денеска во 16 часот треба да гласа за Предлог на закон за спречување на корупцијата и судирот на интереси, по скратена постапка, односно за законот за ново уредување и ингеренции на Државната комисија за спречување корупција (Антикорупциска).

Проблемот околу давањето директен увид во сметките на носителите на јавни функции е затворено, откако владиното мнозинство и опозицијата вчера се усогласија, па Државната комисија за спречување на корупцијата ќе има право до директен пристап до банкарските сметки на функционерите, но и во над 60 други бази на податоци, изјави Снежана Калеска –Ванчева, пратеничка од СДСМ и коалицијата.

Таа рече дека од 40 амандмани кои беа доставени од пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ прифатени се 20 коишто, како што рече, се во функција на зајакнување на текстот Законот за спречување корупција.

Калеска –Ванчева нагласи дека не било прифатено да се дозволи воспоставување на паралелен систем, односно орган кој што беше предлог од страна на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, преку барањето за формирање на формирање на национален совет.