Вицепремиерот за европски прашања, Бујар Османи, денеска се сретна со амбасадорот на Француската Република, Кристијан Тимоние, кому му укажал дека соработката со Франција е од голема важност за Македонија, особено отворената поддршка за интеграција на Македонија во ЕУ и во НАТО.

Според Османи, позитивната клима по неодамнешната посета на Брисел ќе се искористи како дополнителен поттик да се внесе нова енергија во спроведувањето на европските реформи.

– За нас од суштинско значење е да се отстрани условеноста на препораката на Комисијата за почнување на преговорите за пристапување – истакнал Османи.

Тој посочил дека треба да се работи заеднички и посветено за Македонија да се придвижи кон европското семејство со вклучување на сите кои може да придонесат во процесот.

Од кабинетот на Османи информираат дека вицепремиерот и амбасадорот Тимоние се согласиле дека проширувањето на Унијата кон земјите од Западен Балкан мора да продолжи и дека Македонија нема друга алтернатива освен евроатлантската интеграција.