Собранието ја одложи свечената изјава на новоизбраните членови на Државната изборна комисија поради комеморативната седница во Приштина по повод смртта на активистот за албанските права, Адем Демаќи.
Собранискиот спикер Талат Џафери веќе отпатувал за Приштина. Собранието дополнително ќе ја закаже активноста за свечените изјави на членовите на ДИК.

Новиот привремен состав на ДИК со 100 гласа „за“ помина експресно на седницата која се одржа во среда вечерта.

Согласно тоа, за претседател на ДИК е Оливер Дерковски предложен од ВМРО-ДПМНЕ, а Дитмире Шеху од ДУИ потпретседател. Елизабета Постоловска од ВМРО-ДПМНЕ, Јанакие Витановски, Борис Кондарко и Радица Ристеска од СДСМ, како и Енвер Салиу од Беса се членови на највисокото изборно тело во државата.