Одбраната на обвинетите во случајот „Топлик“ на Специјалното јавно обвинителство (СЈО), во кој е осомничен и поранешниот министер за транспорт и врски Миле Јанакиески, бара да се изземе вештачењето на СЈО од доказите, бидејќи ќерката на вештакот работела во СЈО. Адвокатот, Јаким Наумов, рече дека поради оваа околност, постои конфликт на интереси помеѓу вештакот и СЈО.

Одбраната тврди дека вештачењето е пристрасно и необјективно и содржи „правно невистинити податоци“. Инаку, геодетското вештачење го изготвил сега актуелниот директор на агенција за катастар, Борис Тунџев. Судијата Осман Шабани, барањето за изземање го внесе во записникот.

Обвинителот на СЈО, Бурим Рустеми истакна дека приговорот на одбраната е неоснован, бидејќи според законот, изземање може да се бара ако вештакот е во работен однос со обвинетиот или оштетениот.

– Фактот дека ќерката на вештакот е вработена во СЈО нема основ – рече Рустеми.

Судијата соопшти дека Судечкиот совет ќе одлучи за барањето дополнително со решение на кое ќе биде дозволено право на жалба. Поради ова денешното рочиште се одложи за 8 март во 10 часот.

Инаку, одбраната бараше судот да одлучи за нивниот приговор, пред почетокот на главната расправа. Тие се повикаа на одлуката на судот во случајот на Зоран Заев, „Поткуп“ каде одбраната на премиерот бараше првин да се одлучи за изземањето на посебните истражни мерки, односно снимките што се објавени на „Јутјуб“, па потоа да почне главната расправа.

– Ако важи во случајот на Заев, треба да важи и овде – рече адвокатот Наумов, кој патем е еден од адвокатите на Заев во „Поткуп“.

Денеска се одложи и рочиштето „Труст“, бидејќи судијката Лидија Зимбовска била болна.