Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција денеска потврди дека вчера, по налог на судија за претходна постапка од Кривичниот суд во Скопје, бил извршен претрес во домот на началникот на СВР Куманово, Стојанче Величковиќ, а во рамките на предистражна постапка што се води против началникот.

„Цел на претресот беше пронаоѓање траги на кривично дело или предмети важни за кривичната постапка и нивно одземање. Одземени се предмети што содржат податоци во писмена форма и предмети што содржат податоци во електронска форма, во врска со кривични дела злосторничко здружување од член 394 и злоупотреба на службената положба и овластување од член 353 од Кривичниот законик, како и други кривични дела за кои се гони по службена должност“, стои во соопштението од обвинителството.

Оттаму посочуваат дека налогот што им бил издаден од судот се однесувал само за претрес на домот на началникот, но не и за негово приведување.

„Имајќи ги предвид информациите пласирани во медиумите во врска со преземеното дејство, особено изнесените информации дека требало да се приведува лицето С.В., Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција ја известува јавноста дека преземените дејства во согласност со издадената судска наредба се само за претрес на дом, не и за приведување на лицето“, додаваат од обвинителството.

Синоќа пред домот на Величковиќ се собра поголема група на граѓани кои протестираа против акцијата на полицијата и најавите дека таа е таму за да го приведе началникот на СВР Куманово.

По завршувањето на претресот, Величковиќ изјави дека полицајците влегле во неговиот дом во 16.40 часот, дека извршиле претрес и дека барале документи и списи од изборите. Тој тврди дека за време на изборите не биле направени никакви грешки и прекршувања на законот од неговата страна, а за случајот рече дека станува збор за монтиран процес од директорот на Бирото за јавна безбедност, Митко Чавков.