Како во сцена на акционен филм, на патот Кочани – Штип се одвивала трка меѓу „порше“, со кое се превезувал сегашниот тренер на ФК „Брегалница“ од Штип, и „мерцедес“ во кој биле членовите на поранешната управа на клубот. Во еден момент кај селото Крупиште, „мерцедесот“ му го пресекол патот на возилото во кое се превезувал новиот тренер на „Брегалница“ од Турција, Јуксел Јусилова. Според кажувањето на девојката на Јусилова, Андреа Моза, двајцата мажи дошле со хебла кон нив и почнале да го удираат Јусилова.

Моза сведочи дека навредите од поранешниот претседател и од неговиот заменик почнале уште за време на натпреварот меѓу „Брегалница“ и „Македонија Ѓорче Петров“, што вчера попладне се играше во Кочани. Откако тргнале кон Штип, каде привремено престојуваат, според тренерот Јусилова, двајцата со своето возило цело време им го сечеле патот, сè до моментот на физичкиот напад.

– Кога застанавме, едниот тргна со метална прачка кон мене. Јас самиот се одбранив. Тој не знаеше дека сум еден од светските шампиони во борење и сум бил член на германската репрезенатција во борење – раскажува Јусилова.

Во еден момент од борбата, како што соопштија од полицијата, мажите паднале во блискиот канал и уште толку се повредиле. Поранешниот претседател на „Брегалница“, И.К., завршил со повреди на главата и по укажаната медицинска помош е пуштен на домашно лекување.

Од Клиничката болница во Штип потврдија дека се примени двајца мажи со повреди.

Обвинителството најави дека ќе го истражи случајот.

Тренерот Јусилова вели дека не сака да ја инволвира полицијата во случајот за доброто на тимот и смета дека двајцата, како долгогодишни претседатели во клубот, имаат личен интерес, што е мотив на нападот.

– Сакаа да ме уплашат и јас да го напуштам клубот. Не си одам, останувам и ќе продолжам да работам со клубот. Мислам дека ова не е од љубов кон „Брегалница“, туку имаат задни намери – вели Јусилова.

Фудбалскиот клуб „Брегалница“ се продава преку берза. Иако понудата е јавна, во спортските кулоари веќе има гласини дека турски инвеститор ќе влезе во клубот. Гласините се засилија со присуството на Јуксел Јусилова, како нов тренер.