Министерството за економија сè уште не одговорило на барањето на хотелските и на угостителски работници за намалување на данокот на додадена вредност (ДДВ) на храната од 18 на 5 проценти. Тие својата иницијатива ја доставиле пред повеќе од шест месеци.

– Ова намалување на ДДВ за храна би значело зајакнување на хотелските и на угостителски капацитети и нивен опстанок. Трошоците сега се големи и не одвојуваме средства за понатамошно работење – изјави заменик-претседателот на Здружението за угостителство и за туризам при Стопанска комора, Славе Сирачевски.

Тој додаде дека намалувањето на данокот на додадена вредност од 18 на 5 проценти, исто така, би значело и можност за намалување на цената на храната во рестораните и во хотелите.

Во моментов, ДДВ што го плаќаат угостителите на храната што се служи во рестораните како влезна суровина, се оданочува со 5 проценти, а на крајот вкупната услуга, во која влегува и материјалниот трошок, се оданочува со 18 проценти.