Младинско кино на ЕУ: Заштедете енергија – и гледајте зелени филмови

Училишните паралелки се поканети на кино, додека секој може бесплатно да проследи неколку филмови од зелената програма

Фото: Chapter 4

По повод одбележување на Европската недела на мобилност, која се одржува на тема „Заштедете енергија“ од 16 до 22 септември, Младинското кино на ЕУ: Green Deal претставува тематски соодветни филмови. Училишните паралелки се поканети на кино, додека секој може бесплатно да проследи неколку филмови од зелената програма.

Европската недела на мобилност е најважна кампања на Европската комисија фокусирана на подигнување на свеста за одржлива мобилност. Иницијативата, која се смета за движечка сила за климатски и напредни транспортни промени, расте во популарност: само минатата година официјално учествувале речиси 3.000 градови и населени места од над 50 земји. Овогодинешното мото „Заштедете енергија“ има цел да ја намали потрошувачката на енергија преку промовирање еколошки транспортни решенија и мотивирање и инспирација на луѓето да прифатат поактивен животен стил.

Мултикултурното транснационално EU Youth Cinema: Green Deal, координирано во Северна Македонија од невладината организација Go Green Скопје, ја поддржува овогодинешната Европска недела на мобилност со атрактивна програма за стриминг, која исто така бесплатно е достапна за сите заинтересирани лица преку www.euyc.green/mk.

Во продолжение, австриските документарни филмови AUSTRIA2AUSTRALIA и ПРОМЕНА НА ГЕНЕРАЦИЈА – КОЈ ГО СПАСИ СВЕТОТ? ќе бидат понудени на училишта низ многу европски кина. Во Северна Македонија, Cineplexx Скопје е ексклузивен кино партнер на проектот. Целата програма се нуди бесплатно.

Програмата во моментов се состои од над 30 европски филмови, кои се прикажуваат во кината и се емитуваат онлајн. Дидактичките материјали и меѓунационалната маркетинг кампања го комплетираат иновативниот концепт. Целосната верзија на програмата е достапна бесплатно за сите регистрирани училишни паралелки (регистрација: www.youth-cinema.eu/mk) во петте земји. Секој заинтересиран ширум светот може бесплатно да стримува неколку филмови преку www.euyc.green/mk.

Напишете коментар