Министерството за здравство соопшти дека ќе се преземаат итни мерки, откако од почетокот на годината до крајот на минатиот месец починале 35 бебиња на Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство во Скопје.

Во тој период на клиниката биле родени 1.155 бебиња, од кои 144 предвреме родени. Починатите 35 бебиња биле од последната група, а од министерството велат дека 80 отсто од нив биле со екстремно неразвиени органи и ниска родилна тежина. Едно било родено навремено, но со проблеми со органите.

Според министерството, бројката од 35 починати бебиња во првото тромесечје на годинава е пад на смртноста, оти во истиот период во 2016 година имало 38 вакви случаи, а минатата година 41 починато бебе.

Од министерството вината ја префрлаат на претходната гарнитура, поради која, како што велат, има недостиг на стручен кадар, оти повеќе од 10 години не се создавале соодветни кадри.

„Преку заедничка соработка, Министерството за здравство, Светската здравствена организација, УНИЦЕФ и УНФПА, во периодот од 19 до 24 март, 2018 година извршија проценка на трендовите на неонатална смртност и подобрување на исходот од бременоста и здравјето на децата. Оваа анализа, како и извештаите од проценката на состојбите во родилиштата очекуваме многу скоро да бидат готови. Врз основа на нив, ќе бидат спроведени дополнителни соодветни и итни мерки за намалување на смртноста на мајките и на новороденчињата“, се вели во соопштението од Министерството за здравство.