Деманти на нападите и на обвинувањата изречени од новинарот Цветин Чилиманов и од Никола Србов, кои заедно со новинарот Ненад Мирчевски, во саботата на прес-конференција изрекоа многу обвинувања и клевети, продолжуваат да стасуваат до медиумите и попладнево.

Уште шест невладини организации, НВО Инфоцентар, Младински културен центар – Битола, Фондација за локален развој и демократија „Фокус“ – Велес, Центар за одржлив развој на заедницата –Дебар (ЦОРЗ), „Евротинк“ од Скопје и „Пактис“ од Прилеп, изречените тези од иницијативата „Стоп операција Сорос“ ги нарекоа груби лаги, клевети и манипулации. Тие побараа објавување на демантите во медиумите и извинувања.

„Граѓаните добро знаат дека НВО Инфоцентар непрекинато веќе 13 години работи независно, непартиски и транспарентно, залагајќи се за слобода на изразување, слободни медиуми, демократија и почитување на правата на сите граѓани во Република Македонија“, реагира НВО Инфоцентар.

Младинскиот културен центар – Битола вели дека се спомнати неточни високи суми на префрлени средства од страна на Фондацијата „Отворено општество“ – Македонија на сметката на МКЦ-Битола, наводно за предизборни активности.

Фондација за локален развој и демократија „Фокус“ – Велес тврдењата на „Стоп операција Сорос“ ги нарече груби лаги и манипулации.

„Згрозени сме од оркестрираниот напад на три лица кои под превезот на некаква независна граѓанска иницијатива се осмелија да ја вмрежат Фондацијата за локален развој и демократија „Фокус“ – Велес во некаква шема со исто така граѓански здруженија, кои наводно работат надвор од законските прописи и по нечиј диктат“, се вели во нивната реакција.

Центарот за одржлив развој на заедницата –Дебар (ЦОРЗ), тврдењата на СОС ги нарече „гнасни лаги и невистини“.

„ЦОРЗ – Дебар ја демантира изјавата на СОС дека работи по наредба на Фондацијата „Отворено општество“, според агенда диктирана од Џорџ Сорос и на политички кампањи на СДСМ. Напротив, ЦОРЗ – Дебар работи на остварување на своите цели во согласност со статутот на програмските области: добро владеење, одржлив развој и младински прашања“, се вели во демантот.

Претходно со деманти реагираа и фондацијата „Метаморфозис“ и многу  други граѓански здруженија и организации.