fbpx
Таг: Стоп операција Сорос

таг: Стоп операција Сорос

Европратениците Брок и Ковачев протестираат до Груевски поради нападите од СОС

Европратениците Елмар Брок и Андреј Ковачев, членови на групата на Европска народнa партија, на 15 февруари испратиле протестно писмо до претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, во врска со нападите од „Стоп операција Сорос“ (СОС), за која иницијатива велат дека е блиска до владата на „поранешната југословенска Република Македонија“. Брок и Ковачев, пишувајќи како припадници на Унијата на европските федералисти, писмото...

СОС: Нерегистрирана NGO, GONGO или PONGO?

„Стоп операција Сорос“ (СОС), претставена на јавноста на 17 јануари годинава, чии единствени декларирани припадници засега се историчарот Никола Србов, кој честопати гостува во неколку медиуми како „политички аналитичар“, и новинарите Цветин Чилиманов и Ненад Мирчевски, во медиумите доби различни описи. Од една национална телевизија, на пример, тројцата беа оквалификувани како „иницијативен одбор за формирање граѓанско здружение, „Стоп операција...

Прес-конференција на невладините организации во 12 часот во ГЕМ-клуб

Во 12 часот во ГEM-клуб, претставници на невладиниот сектор и на повеќе граѓански организации ќе одржат прес-конференција во врска со клетвите, лагите и со обвинувањата упатени кон нив од претставници на „Стоп операција Сорос“. Невладини и граѓански организации вчера испратија деманти и побараа извинување од Цветин Чилиманов, Ненад Мирчевски и од Никола Србов, кои на прес-конференција во саботата ги обвинија...

Лавина барања за извинувања и деманти на тврдењата на Чилиманов и на СОС

Деманти на нападите и на обвинувањата изречени од новинарот Цветин Чилиманов и од Никола Србов, кои заедно со новинарот Ненад Мирчевски, во саботата на прес-конференција изрекоа многу обвинувања и клевети, продолжуваат да стасуваат до медиумите и попладнево. Уште шест невладини организации, НВО Инфоцентар, Младински културен центар - Битола, Фондација за локален развој и демократија „Фокус“ – Велес, Центар за одржлив...

Хелсиншкиот комитет бара од медиумите и од СОС да ги повлечат статиите и да се извинат

ВМРО-ДПМНЕ врши директен атак врз кредибилитетот и врз угледот на Хелсиншкиот комитет и на бранителите на човекови права, реагира Хелсиншкиот комитет за човекови права во својот демант на тврдењата изнесени на прес-конференцијата во саботата од Цветин Чилиманов, Ненад Мирчевски и од Никола Србов. Комитетот побара од медиумите што објавиле статија под наслов „Организациите на Сорос со години наназад добивале милионски суми...

Фондација „Метаморфозис“: Тврдењата на СОС се тешки лаги и клевети

На тврдењата и оцрнувањата на голем број невладини организации што во саботата ги изнесоа Никола Србов, Цветин Чилиманов и Ненад Мирчевски, претставувајќи се како иницијатива „Стоп операција Сорос“, реагира и Фондацијата „Метаморфозис“. Во демантот се вели дека спротивно на принципите на дејствување на невладиниот сектор како непартиски коректив на која било власт, групата од тројца граѓани претставувана како невладина...

Серија деманти и најави за тужби од НВО и од граѓански организации за клеветите на СОС

Реакциите, демантите и најавите за тужби од голем број граѓански здруженија и асоцијации против тврдењата и клеветите на „Стоп операција Сорос“ (СОС) изнесени во саботата, продолжуваат. По реакциите од вчера, денеска со барања за извинување и со деманти се јавија и здружението „Регионален центар за одржлив развој“ од Кратово, Организација на жени од Струмица, Здружението „Факултет за работи што не...

Деманти и најави за тужби од невладини и од граѓански организации за клеветите на СОС

Невладини и граѓански организации денеска испратија деманти и побараа извинување од Цветин Чилиманов и од Никола Србов, кои на прес-конференција на движењето „Стоп операција Сорос“ (СОС) ги обвинија дека „работеле против државните и демократските интереси на Македонија, преку обиди за влијаење на предвремените парламентарни избори“. Организациите наведуваат дека информациите што Чилиманов и Србов ги изнеле се клевети насочени кон сите организации...

Формирано ново граѓанско движење „Стоп операција Сорос“

„Стоп операција Сорос“ е името на новото граѓанско движење преку кое, како што велат основачите, во наредниот период „ќе се иницира и ќе се даде придонес во процесот на десоросоизацијата во Република Македонија“. Граѓанското движење ќе се водело од максимата „Не прашувај што државата направила за тебе туку што ти си направил за државата“. Еден од основачите, Никола Србов, вели дека...

Обдукцијата е завршена, телото на Вања е предадено на семејството

Обдукцијата на 14-годишната Вања Ѓорчевска, чие безживотно тело беше пронајдено во неделата е завршена, потврдија од Јавното обвинителство. Наодите треба да покажат кога настапила смртта кај младото девојче и...