fbpx

Ѓорѓиев: За Гоце Делчев ќе се дискутира кога ќе поминат тензиите

-

За Гоце Делчев речиси и да не дискутираме сериозно можеби една година. Во вакви услови на екстремно заладени односи, со многу висока тензија, многу тешко е комисијата да работи спокојно и мирно на Гоце Делчев. Идејата на заедничко чествување на која било личност, не само на Гоце Делчев, се базира на тоа уште повеќе да ги смири и релаксира односите меѓу двете држави, да придонесе кон подобро сфаќање на двата народи и на двете општества, вели Драги Ѓоргиев, копретседател на македонско-бугарската комисија за историски и образовни прашања, во интервју за Гласот на Америка.

За да се дискутира на чувствителна тема како Гоце Делчев и Комисијата да може да постигне напредок, политичката ситуација и политичките односи меѓу двете држави мора да бидат на високо ниво. Ѓорѓиев посочува дека се забележува тенденција, македонско-бугарските односи на одредени периоди циклично да бидат нападнати,  со цел да се нарушат кратките мирни периоди.

„Очигледно на некого тоа му е потребно, и кога ќе трае некој извесен период, тие мирни и добри односи и ќе тргне работата во вистинска насока, се случуваат инциденти, кои очигледно, имајќи ја предвид историјата на претходните инциденти, се прават смислено со однапред режирано сценарио. И ова, мислам, ќе деескалира, ќе се смири ситуацијата, но повторно постојат сили, кои нема да ме изненади, после два месеци, да се случи истото по било кој повод“, вели Ѓорѓиев.

Тоа, нагласува тој, секако дека влијае и на работата на Комисијата.

„Не може да останеме ние имуни на тоа што се случува во општеството и сите тие политички потреси, тензии, недоразбирања, дневно политички препукувања, кои се случуваат циклично во македонско-бугарските односи, и тие несомнено влијаат и на работата на комисијата. Речиси редовно во сите тие препукувања и политички изјави кои се даваат се спомнува и комисијата, историјата, се споменуваат темите на кои работи самата комисија и сето тоа влијае врз атмосферата во самата комисија“, вели Ѓорѓиев.

Комисијата досега усвоила препорака за заедничко чествување меѓу двете држави за Кирил и Методиј, Климент Охридски, Наум Охридски и за Цар Самоил, како и препораки за учебниците во петти клас во бугарскиот образовен систем и за шестто одделение во македонскиот образовен систем. Следната средба на членовите на Комисијата е закажана на 16 и 17 февруари во Софија.

ВМРО-ДПМНЕ и Левица со амандмани против покачување на платите на судиите и обвинителите

ВМРО-ДПМНЕ и Левица денеска со 4.500 амандмани ги блокираа четирите закони кои предвидуваат покачување на платите на судиите и јавните обвинители, како и на судскиот и обвинителскиот совет. Предлог-законите...
Free Download WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
udemy paid course free download
download micromax firmware
Premium WordPress Themes Download
lynda course free download