Локални избори 2021, Скопје, 31.10.2021 | Фото: Мета.мк

Државната изборна комисија на денешната седница ги објави конечните резултати од гласањето за градоначалник во општините Маврово и Ростуше и Центар Жупа, како и за советници во Тетово.

Во Маврово и Ростуше за градоначаник е избран Медат Куртовски од коалицијата Најдоброто за мојата општина, предводен од СДСМ, а во Центар Жупа – Аријан Ибраим од Демократска партија на Турците.

На изборите за членови на Советот на Општина Тетово, СДСМ освоила 1953 гласови или два мандати, ВМРО-ДПМНЕ 3.332 гласови и четири мандати, ДПА – 1058 гласови или еден мандат, Интегра – 161 гласачи и е без мандат, Група на избирачи Агон Заими 206 гласови и е без мандат, Алтернатива 1118 гласови односно еден мандат, Алијанса на Албанците 777 гласови и без освоен мандат, Беса 9620 гласови и освоени 12 мандати, ДПТМ 327 гласови и е без мандат, Група избирачи Ељмедина Абдулахи 675 и е без мандат, ДУИ 8.795 – 11 мандати, ПЦЕР 371 гласа и е без мандат, Левица 646 и е без мандат.

Неважечки биле 651 гласачко ливче. На изборите за советници во Тетово на гласање излегле 29.690 избирачи – 35,31 отсто.

Напишете коментар