СДСМ вчера не успеа да изврши пуч во Собранието и со прекршување на Уставот на Република Македонија и на деловникот за работа на Собранието, да го одземе најсветото право на пратениците, а тоа е правото на говор и на дискусија, порача на партиска прес-конференција на ВМРО-ДПМНЕ пратеникот Драган Данев.

Тој обвини дека неговите колеги од СДСМ сакале да ја спречат дискусијата само за да ја туркаат агендата од тиранската платформа и само за да дојдат на власт.

– Ваков дрзок обид за одземање на правото за збор на пратениците досега е невиден во Собранието на Република Македонија. Ова не претставуваше само обид да се замолчат пратениците на ВМРО-ДПМНЕ, туку претставуваше обид да се спречи да се слушне гласот на повеќе од 454.000 граѓани кои својот глас на последните парламентарни избори го дадоа за ВМРО-ДПМНЕ и за Коалицијата за подобра Македонија – рече Данев.

Тој порача дека во согласност со членот 80, став 2 на деловникот, претресот трае додека не се исцрпи листата на пратеници што се пријавиле за збор.

– Ова не може да биде прекршено под ниту едни услови. Ова не смее да биде прекршено поради нечија политичка желба или намера на кој било пратеник – рече Данев.