Прибе за медиумите: Пазарот слаб, весниците во лоша состојба, новинарите во уште полоша


Брисел, 15 септември, 2017 - 15:38 (META) 

„Препораките за медиумите дадени во 2015 година се применети само во ограничен обем, а медиумите сè уште се соочуваат со голем дел од истите предизвици што влијаеја на медиумската сфера години наназад. Сè уште преовладува впечатокот дека медиумите се врзани со политиката или се инструменти на влијателни фигури“, се вели во делот за медиумите во вториот извештај на Прибе.

Потсетувајќи на статусот „неслободна“ земја во извештајот на „Фридом хаус“ за слободата на медиумите во 2017 година, извештајот на Прибе нагласува дека 130 телевизии и радија претежно се поделени според политички и етнички предзнаци, а медиумскиот пазар е слаб. Состојбата со весниците е лоша, со само пет дневни весници, што, се вели во извештајот, е потенцијална закана за слободните и плуралистичките медиуми, а економскиот притисок врз печатените медиуми се гледа низ пропаѓањето на „Медиа принт Македонија“.

„Особено лоша е состојбата на новинарите, а впечатокот е дека истражувачкото новинарство не се практикува како што би требало, и тоа поради страв, недостиг од ресурси и од новинарски вештини“, стои во извештајот на Прибе. Се нагласува дека истражувачкото новинарство не е приоритет, а се соочува со пречки од властите, што го намалува пристапот на јавноста до релевантни плуралистички и објективни информации.

„Тешко е да се дојде до информациите и до носителите на одлуките. Новинарите честопати не работат според етичките стандарди, што го нарушува кредибилитетот на професијата. Тоа дополнително се потврдува од обвинувањата за коруптивно однесување на некои новинари, како резултат на самоцензура или недостиг од нужните професионални вештини“, се вели во извештајот.

Како лоши се оценети работните услови на новинарите, со ниски плати и со краткорочни договори за работа, без безбедни работни места. Во однос на нападите врз новинари, се нагласува дека властите не ги бараат и не ги обвинуваат сторителите, оставајќи впечаток на неказнивост.

Според Прибе, дискусиите за медиумскиот сектор најчесто се оставени на новинарите и на граѓанскиот организации, а приватните медиуми и нивните сопственици не учествуваат во нив.

Акцент во извештајот се става на МРТ и се нагласува дека националниот радиодифузер е во криза и дека потребна е итна акција поради недостигот од средства, со што се загрозува независноста на куќата. Прибе посочува и дека јавноста нема доверба во МРТ поради нетранспарентност, неотчетност и слаб јавен ангажман, а препорачува обезбедување на неопходните средства за да може таа да функционира независно и  донесување законски измени или одлуки за да се надминат тие состојби.

 

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ – Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка од „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.


За да добијат бесплатни документи, новинарите треба да објаснат зошто ги бараат


Скопје, 13 септември, 2017 - 11:57 (META) 

Централниот регистар денеска информираше на кој начин новинарите може да го остварат своето право на бесплатен пристап до информации откако Владата на 26. седница донесе ваква одлука.

Во одлуката на Владата стои дека Централниот регистар и Агенцијата за катастар за недвижности треба во рок од 30 дена да им овозможат на новинарите бесплатен пристап до јавните исправи кои ги издаваат овие институции.

За новинарите е спорно тоа што во барањата треба да се наведе за какви истражувачки теми ќе се бараат документите.

„Пристапот ќе се овозможи на секој новинар кој ќе достави писмено барање со потпис и со печат од главниот уредник на медиумот во кој е вработен, со објаснување за какви истражувачи цели се бара јавната исправа“, стои во одлуката на Владата.

Директорката на Централниот регистар, Марија Бошковска-Јанковски, рече дека не знае зошто е потребно да се наведе ова објаснување од страна на новинарите и дека тоа било одлука на Владата.

– Ние, како институција, треба да се заштитиме и треба да знаеме за што се потребни тие информации – рече Бошковска-Јанковски.

Во одлуката на Владата се вели и дека Централниот регистар и Агенцијата за катастар на недвижности прецизно мора да назначат на видно и јавно место дека бараниот документ е во функција на истражувачка дејност и дека не треба да се злоупотребува за други цели.

Бошковска-Јанковски информираше дека новинарите имаат можност да добијат 2.000 информации по 80 проценти пониска цена од тарифникот на Централниот регистар.

Портпаролот на владата, Миле Бошњаковски во изјава за НОВА ТВ појасни дека новинарите нема да треба да ја кажат темата на која ќе работат, туку да дадат генерална насока за какво истражување се работи.

– Нема да ги следиме истражувањата на новинарите, ќе треба да дадете само генерална насока за документите кои ги барате – рече Бошњаковски.

 

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на Фондацијата „Отворено општество – Македонија“.


Заев: Можевме во МРТ да ја смениме целата гарнитура, но ќе ги почекаме реформите


Скопје, 13 септември, 2017 - 10:39 (META) 

„Можевме во МРТ политички да ја промениме целата гарнитура, како што бил трендот и претходно, но во време кога зборуваме за реформи, меѓу кои едни од најзначајните се медиумските реформи, тоа треба да се случи со реформите. Заев не треба да поставува директор таму или, пак, СДСМ, ниту пак уредници“, рече премиерот Зоран Заев синоќа во емисијата „Отворено“ на „Телевизија 24“, прашан зошто доцнат реформите во МРТ.

Тој вели дека реформите треба да доведат до тоа експертите да го постават и менаџерскиот и уредничкиот тим на националниот радиодифузер.

– Со реформите ќе си дојде и начинот на експертското поставување и на менаџерскиот тим и на уредничкиот тим и слично – појасни премиерот.

Прашан кога може да се очекуваат првите чекори, тој рече оти верува дека тоа би се случило до крајот на годината.

–  Законот е веќе во отворена дебата, во која учествуваат и синдикатите… Знам дека таа дебата мора да биде и доволно кратка и доволно долга за да биде транспарентна за сите укажувања. Знам дека веќе стигнале 17 укажувања за предлог-законот во АВМУ, кој е дел од целата таа реформа. Верувам дека до крајот на годината ќе има реализација на ваквите законски решенија – рече Заев.

Инаку, вчера Здружението на новинарите на Македонија, Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници и Советот за етика во медиумите на Македонија до Министерството за информатичко општество и администрација доставија забелешки за нацрт-законот за изменување и за дополнување на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги.

Новинарските организации сметаат дека еден процент од буџетот на државата треба да се одвои за финансирање на МРТ, затоа што сметаат дека МРТ е недоволно опремена, нема дописничка мрежа, вработените имаат ниски плати, а потребен е нов искусен и квалитетен новинарски и друг креативен персонал.

Буџетот на државата за оваа, 2017 година, изнесува околу 3 милијарди евра, што значи дека за јавниот радиодифузен сервис, ако помине овој предлог, годишно би се издвојувале 30 милиони евра.

 

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.


Новинарските здруженија бараат 30 милиони евра за МРТ од буџетот на државата


Скопје, 12 септември, 2017 - 16:32 (META) 

Здружението на новинарите на Македонија, Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници и Советот за етика во медиумите на Македонија до Министерството за информатичко општество и администрација доставиле забелешки за нацрт-законот за изменување и за дополнување на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги.

Новинарските организации сметаат дека еден процент од буџетот на државата треба да се одвои за финансирање на МРТ, затоа што сметаат дека МРТ е недоволно опремена, нема дописничка мрежа, вработените имаат ниски плати, а потребен е нов искусен и квалитетен новинарски и друг креативен персонал.

Буџетот на државата за оваа, 2017 година, изнесува околу 3 милијарди евра, што значи дека за јавниот радиодифузен сервис, ако помине овој предлог, годишно би се издвојувале 30 милиони евра.

Според годишниот извештај, лани МРТ имала вкупни приходи од околу 19 милиони евра, од што околу 13 милиони, или 67 отсто, биле од радиодифузната такса.

Со измените на законот предвидено е вториот канал на МРТ да прерасне во посебен канал со 24 часовна програма на албански јазик, а програмата на останатите етнички заедници да се префрли на третиот канал. Сите овие обврски на МРТ бараат значително зголемување на средствата за нејзиното нормално функционирање како независен и професионален јавен сервис, кој ќе биде во служба на граѓаните.

Трите организации сметаат дека во листата на предлагачи треба да се прецизира дека Здружението на новинарите на Македонија предлага членови во Програмски совет на МРТ и Советот на Агенцијата. Со тоа ќе се обезбеди во овие тела членови да предлагаaт компетентни, кредибилни и независни организации, кои ги преставуваат интересите на новинарите.

Во забелешките се бара дополнително намалување на висината за надоместок за дозвола за телевизиско или радиоемитување, a Агенцијата за медиуми пред да поведе каква било прекршочна постапка, треба да ги опоменува јавно медиумите.

ЗНМ, ССНМ и СЕММ бараат и бришење на член 62-а и 62-б од законот, кои се однесуваат на политички плурализам во вести и дневно информативни програми во изборна кампања.

„Ние веруваме дека новинарските стандарди не можат да бидат објект на законска регулација, туку на саморегулација во медиумите. Ако етички новинарски стандарди се стават во закон, постои голема опасност тие да се злоупотребат за ограничување на слободата на говорот и на слободата на медиумите“, се вели во соопштението од ЗНМ.

Со предлогот измени на овој клучен закон, формално ќе биде исполнета една од таксативно набоените обврски во Планот на Владата 3-6-9, за првите три месеци од нејзината работа, но и од итните реформски приоритети во делот на медиумите.

 

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на Фондацијата „Отворено општество – Македонија“.


Новинарите бесплатно ќе добиваат информации од Централниот регистар и од Катастарот


Скопје, 5 септември, 2017 - 20:58 (META) 

Владата на денешната седница ја усвоија изјавата за изразување силна политичка волја и поддршка на нејзините институции за континуирана примена на етичкиот кодекс за медиумско известување, како и за силно охрабрување на примената и почитувањето на системот за медиумска саморегулација, соопшти владината прес-служба.

„Правото на медиумите и на новинарите слободно и непречено да известуваат и да истражуваат, владата денеска го поддржа со уште една мерка со која на медиумските работници им се овозможува право на бесплатно користење на услугите на Централниот регистар и на Агенцијата за катастар на недвижности. Со оваа своја мерка, Владата на Република Македонија им излезе во пресрет на барањата на новинарите и на новинарските здруженија и обезбеди слободен пристап до извори на информации од посебно значење за истражувачкото новинарство“, стои во соопштението.

 

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на Фондацијата „Отворено општество – Македонија“.


Трајчевски: Независноста на АВМУ ќе се наруши ако се стави под капата на Владата


Скопје, 5 септември, 2017 - 14:18 (META) 

Укинувањето на радиодифузната такса и финансирањето на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги од буџетот ќе ја наруши независноста на институцијата и ќе ја стави под капата на Владата, оцени денеска директорот на АВМУ, Зоран Трајчевски, на отворањето на Конференцијата со регулаторните тела за медиумите од Бугарија, Косово, Србија, Црна Гора, Хрватска и од Словенија, организирана по повод 20 години од основањето на Агенцијата.

Тој истакна дека ако постоела таква практика, ќе била применета и во другите европски земји.

– Ова е популистички чин со кој сакаат да се исполнат предизборни ветувања, за жал, и на опозицијата и на позицијата, не водејќи притоа сметка дека се уништува функционирањето на Агенцијата, која претходните 20 години, поради финансиската независност, можеше да ја врши улогата во општеството – изјави Трајчевски.

Во врска со подготовката на нов закон за медиуми, Трајчевски истакна дека негов личен став е дека се работи за текст кој е спротивен на европските директиви. Тој истакна дека АВМУ не е вклучена во изготвувањето на законот и оти веројатно станува збор за работна верзија.

– Логично е да има јавна расправа и да бидат вклучени сите субјекти кои се засегнати од законот – рече Трајчевски.

 

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на Фондацијата „Отворено општество – Македонија“.


ЗНМ: Со укинувањето на рекламите ќе прекине коруптивната врска меѓу власта и медиумите


Скопје, 24 август, 2017 - 11:55 (META) 

Укинувањето на рекламите ќе ги ослободи медиумите од финансиската зависност од Владата, која во изминатиот период стана еден од најголемите огласувачи во медиумите, велат од Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ), по повод одлуката на Владата да ги укине владините реклами во приватните медиуми.

Од ЗНМ сметаат дека на тој начин „ќе се прекине коруптивната врска помеѓу власта и медиумите, бидејќи преку рекламирањето Владата ги претвори медиумите во пропагандна машинерија и спречуваше каква било јавна критика.“

„Веруваме дека без владини реклами ќе се воспостави нормален медиумски пазар, кој ќе обезбеди поголема финансиска и професионална слобода на медиумите. Иднината на медиумите треба единствено да зависи од подобрувањето на квалитетот на новинарската содржина, со што ќе се врати довербата на граѓаните и на огласувачите“, велат од ЗНМ.

Во однос на најавите дека во иднина целата комуникација со граѓаните ќе оди преку јавниот радиодифузен сервис, од ЗНМ потенцираат дека, „Владата треба да биде транспарентна кон сите медиуми, а не само кон МРТ“.

„Обврска на Владата е да ги прави достапни сите информации од јавен карактер, а од МРТ и приватните медиуми зависи на кој начин тие ќе бидат презентирани. Уредувачката независност на медиумите треба да биде почитувана“, се додава во соопштението на ЗНМ.

 

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.


Владата одлучи да не се рекламира на приватните медиуми


Скопје, 22 август, 2017 - 19:56 (META) 

Владата на денешната седница ја усвои мерката од планот „3-6-9“ со која се стопираат владините реклами на комерцијалните радиодифузери и печатени медиуми, билборди, интернет портали (со исклучок на социјалните медиуми) и пренесување на комуникацијата со граѓаните преку јавниот радиодифузен сервис.

Оваа мерка, како што стои во соопштението од владината прес-служба, се однесува на сите органи на државната управа, а истата се препорачува и на институциите кои немаат статус на органи на државната управа, како и на единиците на локалната самоуправа.

Премиерот и министрите ја разгледале и усвоиле информацијата за потпишување на билатерален договор со Европската Унија за ко-финансирање на големиот проект за изградба на експресен пат на делница клучка Дреново – Градско, како дел од кракот 10-д на патниот коридор 10“.

На седницата е  разгледана и усвоена информацијата за потребата од ратификација на Конвенцијата на Советот на Европа за спречување и борба против насилството врз жените и домашното насилство, а одлучено е и до Собранието да се достави предлог-законот за ратификација на Договорот од Париз, кој се однесува на глобалните климатски промени и емисиите на штетни гасови.

Премиерот и министрите го разгледа и годишниот извештај за работењето на Македонска банка за поддршка на развојот АД Скопје во 2016 година и препорача банката, во рок од 3 месеци, да изготви и да достави Стратегија за зголемување на капацитетите за финансирање на македонските компании, со поконкурентни цени и услуги, како и за подобрување на условите за осигурување на извозот на македонските производи.

На седницата е разгледан Ревизорскиот извештај за извршена ревизија на финансиски извештаи на Централниот регистар на Република Македонија и годишна сметка за 2016 година, а Владата и препорача новото раководство на Централниот регистар да ја преиспита правната основа за одлуката на Управниот одбор на претпријатието добивката од минатата година, да ја уплати на сметката на Акционерското друштво за изградба и стопанисување со станбен простор и со деловен простор. Според владата, ваквата одлука на Управниот одбор би му нанела штета на редовното работење на Централниот регистар.

 

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на Фондацијата „Отворено општество – Македонија“.


Владата ги отвори седниците – дневниот ред и записниците достапни на интернет


Скопје, 17 август, 2017 - 21:04 (META) 

Јавноста од денеска има можност да ги види дневните редови и заклучоците од сите седници на Владата на нејзината официјална интернет страница.

Ваквата новина Владата ја соопшти попладнево, преку својот „твитер профил“.

На интернет-страницата е додадено ново „прозорче“ – „Седници на Влада“, каде во табела се наведени датумите, дневниот ред и записниците и соопштијата од седниците со можност за преземање на материјалите.

На страницата активни се и можат да се видат дневните редови на сите седници, функционираат и можат да се преземат сите записиници од досегашните 23 седници, освен записниците од 20. и последната 23. седница, одржана во вторникот, оваа недела, како и најголем дел од соопштенијата.

Претходната владина гарнитура, меѓудругото беше критикувана и поради штурите или немањето никакви информации од седниците, а термините на нивно одржување се чуваа во тајност, особено по инцидентот од крајот на октомври 2014 година, кога проектили со поголем калибар завршија во фасадата од зградата на Владата.

 

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на Фондацијата „Отворено општество – Македонија“.


Бејли појасни: Реформите во медиумите се на маса и пред и по изборите


Скопје, 24 февруари, 2016 - 14:12 (META) 

Американскиот амбасадор Џес Бејли денеска појасни дека реформите во медиумите се дел од Договорот од Пржино и дел од ургентните европски реформи за Македонија.

– Тоа е на маса пред изборите и по изборите, тоа не е нешто што ќе се случи преку ноќ. Во таа насока многу е важно во врска со изборите како вие, репортерите и новинарските организации ќе ги покривате изборите. Вие самите се обврзавте на Кодекс за етичко известување за време на изборите и следењето на тој кодекс за етичко известување навистина ќе направи разлика во однос на тоа граѓаните на Македонија да ги слушнат сите мислења и да бидат целосно информирани и да го направат изборот за време на изборите – рече Бејли, потсетувајќи на заедничката изјава од синоќа на САД и ЕУ.

Американскиот амбасадор денеска заедно со  министерот за одбрана Зоран Јолевски ја отворија изложбата „Американскиот Црвен крст во Македонија за време на Првата светска војна“.